Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.01.2009. ЛУЦЬК. Митрополит Ніфонт в день престольного свята звершив богослужіння в старинному храмі села

В Різдвяні свята митрополит Луцький і Волинський Ніфонт відвідав храм збудований на честь святого апостола первомученика і архідиякона Стефана. Кожного року на третій день після Різдва Христового село святкує престольне свято. Село Пожарки Рожищенського району невелике, але населене добрими людьми і вперше про нього згадується в документі 1501 року, коли люди на випалених ділянках лісу побудували перші оселі, звідси і назва села. А з середини XVIII століття центром духовного життя села є невелика дерев’яна церква.
В це свято владика Ніфонт очолив Божественну Літургію і молебень, на якому окропив Пожарецьку паству святою водою. Владиці співслужили благочинний Рожищенської округи, настоятель парафії ієрей Віталій Вінничук, духовенство сусідніх парафій, архідиякон Аліпій і протодиякон Ігор Савієвський.
Архіпастир подарував громаді з нагоди Різдва Христового перламутрову зірку, яку привіз з Віфлеєму. Цей подарунок архіпастиря Пожарській церкві не перший. Владика під час проповіді згадав часи, коли будучи ієромонахом, а згодом ігуменом і благочинним Рожищенської округи часто молився в цьому храмі. В ті часи по окрузі славився спів Пожарецького хору, то й бережуть, як пам’ять, подаровані владикою 25 років тому ікону святого первомученика і архідиякона Стефана, і напрестольну лампаду.
Настоятель Свято-Стефанівської церкви ієрей Віталій Вінничук з парафіянами подякували владиці за молитви, за дарунки і за візит, який додав пожарчанам в святковий день урочистості, духовної користі і доброго настрою.