Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.10.2008. КИЇВ. Відбулася церемонія вручення звання почесного доктора богослов’я «Honoris Causa» Предстоятелю Польської Православної Церкви

В актвому залі Київської духовної академії (корпус № 45 Києво-Печерської Лаври) відбулася інаугураційна церемонія вручення звання почесного доктора богослов’я «Honoris Causa» Предстоятелю Польської Православної Церкви.
Сам Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава не зміг бути присутній на церемонії, оскільки через погіршення стану здоров’я залишився у Польщі. Тож делегацію очолив архієпископ Люблінський і Холмський Авель. З боку Православної Церкви у Польщі також були присутні вікарій Митрополита Сави єпископ Семятицький Георгій, архієпископ Польської Старокатолицької Церкви Віктор Височанський.
Взалалі ж, на урочистому акті були присутні: намісник Лаври архієпископ Вишгородський Павел, керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, ректор Київських духовних шкіл архієпископ Бориспільський Антоній, єпископ Шепетівський і Славутський Володимир, професори, викладачі, студенти та вихованці семінарії та академії.
Зібрання вступним словом відкрив архієпископ Бориспільський Антоній, який привітав присутніх та розповів про важливе значення діяльності духовних навчальних закладів. Зокрема, він відзначив великий богословський спадок Митрополита Варшаського Сави: «Мабуть немає такої людини, яка, професійно займаючись богословською наукою, не була б знайома з працями, статтями, лекціями Предстоятеля Польської Православної Церкви. Все своє життя Блаженніший Митрополит Сава присвятив служінню Святій Церкві та духовній науці».
Саме це стало підставою, щоб Київська духовна академія розглянула питання про присвоєння вченого ступеня доктора богослов’я «Honoris causa» Митрополиту Варшаському Саві (журнал № 70 засідання Вченої Ради КДА від 30 травня 2008 року).
Далі слово було надано секретарю Вченої Ради Духовної академії протоієрею Володимиру Коцабі, який ознайомив присутніх з біографією Митрополита Сави.
А секретар Київської Митрополії професор протоієрей Віталій Косовський виступив із доповіддю про основні напрямки науково-богословської спадщини Блаженнішого Владикі Сави.
«Якщо коротко оцінити богослів’я Митрополита Сави, то можна сказати про те, що головними поняттями для нього є розумна віра, діяльна любов до ближнього, соціальна відповідальність православної людини у взаємовідносинах із суспільством, засоби і шляхи досягнення святості та розуміння Церкви Христової як живого організму», – зокрема зазначив він.
Після виступу отця Віталія відбувся головний момент церемонії – вручення Блаженнішому Владиці Саві через архієпископа Авеля хрест доктора богослов’я та диплому про присвоєння вченого ступеню «Honoris Causa».
Доповідь Митрополита Сави «Православна Церква у Польщі сьогодні» зачитав єпископ Семятицький Георгій.
«Доречно нині підкреслити важливий історичний факт нашої спільної долі і недолі, – говориться у науковій праці. – Віруючі наших Церков протягом історії пережили багато труднощей, переслідуваннь і гонінь. Але православна віра долає перешкоди і сьогодні. Святе Првослав’я в Україні і Польщі живе і дає свідчення оточуючим, що воно є, що своєю церковною діяльністю вносить в життя країн мир і все, що називається добром».
Також своїми думками та враженнями стосовно особистості та діяльності Блаженнішого Митрополита Варшавського поділилися керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан та архієпископ Польської Старокатолицької Церкви, колишній ректор Християнської Богословської Академії у Польщі Віктор Височанський.
На згадку про зустріч архієпископ Люблінський і Холмський Авель передав у дар Київським духовним школам ікону Божої Матері «Холмську», фотоальбом про Предстоятеля Польської Правосланої Церкви та комплект духовної літератури.

orthodox.org.ua