Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.10.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир надіслав листа на ім’я Президента Національної академії наук України Бориса Патона

ПРЕЗИДЕНТУ НАН УКРАЇНИ,
АКАДЕМІКУ ПАТОНУ Б. Є.

Вельмишановний Борисе Євгеновичу!

До Священноначалля Української Православної Церкви звернувся Виконавчий комітет проекту відродження храму в ім’я святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських і Меморіалу братського військового кладовища на Звіринці. Спільними зусиллями ми розпочали добру справу відродження храму, що був закладений у 1916 році на території військового кладовища, де ховали воїнів, загиблих під час Першої світової війни.

Головний престол був освячений був освячений в ім’я святителя Миколая, а на цокольному поверсі передбачалася побудова церкви в ім’я святителя Алексія, Митрополита Московського.
За часи радянської влади храм був перетворений в лабораторний корпус Інституту проблем міцності Академії наук України, були знищені поховання Братського військового кладовища. Будівля храму збереглася, та сьогодні нажаль Церква не має можливості звершувати там богослужіння.
У 2006 році була організована ініціативна група по відновленню Свято-Миколаївського храму та зведенню Меморіалу братського військового кладовища на Звіринці. За цей час була проведена масштабна робота по збору історичної інформації та документів щодо храму, створено та зареєстровано Інтернет-сайт проекту, у співпраці з Головним управлінням охорони культурної спадщини міста Києва виготовлено та затверджено Паспорт та облікову документацію храму, що допомогло внести Свято-Миколаївську церкву до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку архітектури місцевого значення.
Цей проект підтримується міською владою, представниками культури, бізнесовими колами, громадськими організаціями та знаходиться під патронатом Української Православної Церкви.
У зв’язку з необхідністю збереження цього храму, не тільки як об’єкта культурної спадщини, але й православної святині, просимо Вас, Борисе Євгеновичу, також надати підтримку та прийняти відповідні рішення щодо звільнення будівлі для її подальшого використання Українською Православною Церквою в богослужбових цілях і виділити земельну ділянку біля храму для створення Меморіалу братського військового кладовища, сплюндрованого за часи радянської влади.

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

orthodox.org.ua