Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.10.2008. ЯСИ (РУМУНІЯ). Представник УПЦ взяв участь у зустрічі з парламентською групою Європейської народної партії та Європейських демократів (ЄНП/ЄД)

В румунському місті Яси відбулася ХІ сесія діалогу між Православною Церквою та групою Європейської народної партії та Європейських демократів у Європейському парламенті. За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира від Української Православної Церкви в зустрічі взяв участь голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків архімандрит Кирил (Говорун). Тема цьогорічної зустрічі – «Міжкультурний діалог, заснований на спільних цінностях як засобі досягнення миру та процвітання в Європі». Під час першої сесії обговорювалися питання використання потенціалу релігійних і міжрелігійних діалогів у розв’язанні конфліктів. На цій сесії співголовували віце-голова групи ЄНП/ЄД у Європарламенті Маріан-Жан Марінеску та митрополит Гальський Емануїл (Константинопольський Патріархат). Слово було надано єврокомісару з питань освіти, навчання, культури та молоді Яну Фігелю, репортеру Європарламенту щодо Європейського року міжкультурного діалогу Ерні Хенніко-Шопгес, співголові ЄНП/ЄД Хеме Майору Орехі, члену Комітету Європарламенту з питань культури та освіти Міхаелі Попі, генеральному консулу України в Румунії Юрію Вербицькому, який зачитав привітання від Президента України Віктора Ющенка, митрополиту Гальському Емануїлу, який зачитав привітання від Константинопольського Патріарха Варфоломія, архієпископу Західно- та Центрально-Європейському Іосифу (Румунський Патріархат) та іншим учасникам. Зі словом виступив також архімандрит Кирил (Говорун). Він зазначив, що цей діалог однаково корисний для європейських політичних сил і для Православної Церкви. При цьому підкреслив, що в багатьох країнах, де дослухаються до голосу Європи, зокрема в Україні, рекомендації та оцінки, які звучать у рамках діалогу, допомагають Церкві відстоювати свої позиції в розмові з владою.
Під час другої сесії митрополит Австрійський Мисаїл (Константинопольський Патріархат) зробив екскурс в історію попередніх діалогів. Він зокрема звернувся до зустрічі між ЄНП/ЄД і Православною Церквою, яка відбулася в Києві 24 липня 2008 року. Цей захід був організований спільними зусиллями Європейської народної партії, Константинопольського Патріархату та Української Православної Церкви.
У зв’язку з цим Константинопольський ієрарх згадав про проблему розділеного українського Православ’я. Він зазначив, що ця та подібні проблеми не можуть бути розв’язані на основі націоналізму та конфронтації. Член Комісії Європарламенту з питань громадянських свобод Урсула Гачек, згадуючи про київську зустріч, зазначила, що одним із висновків стало переконання, що розв’язання релігійних проблем в Україні повинно здійснюватися без втручання держави у справи Церкви. Член Національного зібрання Болгарії Лачезар Тошев у своєму виступі зазначив, що етнофілетизм з точки зору Православ’я – це єресь, тому він не може бути основою для усунення конфліктів на релігійному ґрунті.
У перший день зустрічі православні учасники відвідали резиденцію архієпископа Молдовського і Буковинського Феофана, кафедра якого знаходиться в місті Яси. Тут вони приклалися до мощей святої великомучениці Параскави. Після цього архієпископ Феофан пригостив гостей обідом. Другий день форуму був присвячений темі «Підтримка миру і добробуту в Європі – спільні цінності як засіб примирення». На третій сесії діалогу головував віце-голова групи ЄНП/ЄД Маріан-Жан Марінеску. Слово для виступу було надане голові Демократично-ліберальної партії Румунії Емілу Боку, віце-президенту ЄНП Корієн Вортман-Кол, єпископу Неапольському Порфірію (Кіпрська Православна Церква) та іншим.
За результатами зустрічі був прийнятий підсумковий документ. У ньому, зокрема, була зазначена визначна роль Церкви, особливо в періоди криз. З посиланням на нещодавно прийняте звернення Предстоятелів Православних Церков (Стамбул, 10-12 жовтня) було сказано про духовні корені фінансової кризи, яка триває наразі. Після обіду учасники зустрічі відвідали Нямецький монастир.

orthodox.org.ua