Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

29.07.2008. КИЇВ. Святіший Патріарх Алексій ІІ очолив Літургію на площі перед Свято-Успенським собором Києво-Печерської Лаври

28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Алексій ІІ у співслужінні з Блаженнішим Анастасієм, Архієпископом Тіранським і всієї Албанії, Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром звершив Божественну літургію. У богослужінні також брали участь представники помісних Православних Церков, архієреї та духовенство Руської та Української Православних Церков. Тисячі киян та гостей міста молилися разом зі своїми архіпастирями.
Блаженніший Митрополит Володимир зустрів гостей біля Троїцьких воріт Лаври та супроводив їх до площі біля Свято-Успінського собору, де й відбулася спільна молитва.
Літургія супроводжувалась співом двох хорів: Митрополичого хору (регент Михайло Литвиненко) та молодіжного хору Київської духовної академії та семінарії (регент ігумен Роман (Підлубняк)).
Під час служби Божої Святіший Патріарх Алексій ІІ звершив священицьку хіротонію секретаря Вченої Ради Київської духовної академії та семінарії диякона Володимира Коцаби.
Блаженнійший Митрополит Володимир звернувся до духовенства й пастви з вітальним словом. Не обминув він і нагальні питання, зокрема, зазначив: «Ми молимося за тих, хто вчинив розкол у нашій Церкві. Сподіваємося, наша християнська надія разом з любов’ю приведуть їх до розуміння Істини».
У свою чергу, звертаючись до всіх, хто зібрався на площі за спільною молитвою, Предстоятель Руської Православної Церкви закликав до єдності усіх спадкоємців святої купелі: «Ми закликаємо кріпити єдність у Дусі Святому, закликаємо усіх, хто відпав від Церкви повернутися до її лона».
Також він привітав Блаженнішого Митрополита з днем тезоіменитства і подарував святі панагії, хрест, а у відзнаку за труди заради єдності і зміцнення Церкви нагородив Його Блаженство Орденом преподобного Серафима Саровського. У пам’ять про сьогоднішнє служіння Святіший подарував Києво-Печерській Лаврі євхаристичні сосуди. Усім архієреям Святіший вручив панагії та ікони Володимирської ікони Божої Матері, а усім мирянам благословив маленькі ікони.
Предстоятель Руської Православної Церкви також висловив слова жалю та співчуття родинам постраждалих під час повені на Західній Україні.
Після Божественної Літургії духовенство та миряни на чолі з Митрополитом Дніпропетровським та Павлоградським Іринеєм вирушили хресним ходом з мощами святого рівноапостольного Володимира до Дальніх Печер, де на площі було звершено подячний молебень, після чого вірні мали можливість прикластися до мощей святого.

оrthodox.org.ua