Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.12.2007. КИЇВ. Співробітники Місії УПЦ прийняли участь в II етапі Всеукраїнського благодійного проекту — «Велике серце маленького життя»

Ідея виникла в 2006 році, коли Президентом України було проголошено рік захисту прав дітей і уряд почав активно впроваджувати різні соціальні пригорами та акції.
Група компаній «ФОКСТРОТ» під духовним патронатом Місії УПЦ, та її голови архімандрита Філарета (Кучерова), взялися за опікування талановитих дітей-сиріт. У 2007 році ініціатор проекту — ГК «ФОКСТРОТ» перемогла у конкурсі «Благодійник року-2007», вагому роль у суспільному визнанні соціально корисної діяльності холдингу відіграв саме проект «Велике серце маленького життя». Приємно, що до програми активно приєдналися відомі бізнес-компанії — благодійний фонд «Крона» корпорація «НІКО» та радіокомпанія «Київ98FM».
Ідея була чітко розроблена і поділена на декілька етапів.
Перший етап проекту розпочався зі зйомок першого за історію незалежної України повнометражного дитячого художнього фільму режисера Олександра Жовни «Маленьке життя». Зараз, проводиться озвучення стрічки та ведеться підготовка до презентації. Етап продовжився Всеукраїнським конкурсом творчості вихованців дитячих будинків України на тему: «Духовний початок: надії та мрії». Серед 13 тисяч дитячих образотворчих робіт та 5 тисяч літературних творів було відібрано найкращі 100, автори яких були відзначені грошовими рахунками та цінними подарунками.
ІІ етап соціального проекту присвятили проблемі повноцінної інтеграції та адаптації випускників шкіл-інтернатів, котрі закінчують навчальні заклади у 2008 році, та входження їх у професійне життя. Для вирішення цієї складної проблеми, психологи, соціальні працівники та педагоги за методичної підтримки Міністерства освіти та науки України розробили спеціальну Програму.
До участі у проекті були запрошені випускники учнів шкіл-інтернатів з різних областей України. Випускникам запропонували пройти письмове творче анкетування на тему: «Проект мого життя», який мав виявити найбільш вмотивовану до життєвих змін молодь. 298 анкет-сповідей прийшли на адресу організаторів проекту з 1 вересня по 1 листопада у межах відбіркового туру.
Ольга Шиян, голова експертної ради проекту, головний спеціаліст відділу дошкільної, початкової та спеціальної освіти МОН України говорить, що діти, відібрані експертами для участі у Програмі, мають доволі високий ступінь життєвої активності. Крім успішності у навчанні, серед їх досягнень – заняття у художніх школах, громадська діяльність у органах самоврядування закладів, участь у музично-інструментальних групах, спортивні перемоги.
Автори 23 найбільш повних відповідей на питання творчих анкет були запрошені до Києва на благочинне свято.
На торжество, під назвою «1000 і 1 казка під Новий рік» котре відбулося 17 грудня у білій залі Київського будинку вчених, зібралися люди, які через реалізацію програми будують власну модель співпраці держави, бізнесу та Церкви у вирішенні важливих соціальних проблем.
Торжества почалися з привітальних віршиків Діда Мороза та Снігуроньки. Після привітань головний координатор та автор ідеї – Л. Лозова, привітала присутніх з святом, розказала особливості, важливість та актуальність програми. З вітальним словом та для благословення звернувся співробітник Місії УПЦ, благочинний Свято-Преображенського монастиря (с. Княжичі) ігумен Іаків. Під час свята, почесні організатори, народні депутати та зірки шоу-бізнесу спілкувалися з дітьми-учасниками та спільно прочитували уривки з улюблених казок та новорічних віршів. Під бурхливі овації, почесні гості нагороджували діток святковими подарками. Після закінчення концерту, та святкового фуршету, всі учасники, разом з координаторами та співробітниками Місії УПЦ направилися в Києво-Печерську Лавру, де їм була проведена екскурсія по Лаврським святиням та маленький екскурс в історію святої обителі.
Наступного дня, 18-го грудня після проведення індивідуальних співбесід експертами-психологам було відібрано 10-ть переможців ІІ етапу. Переможці II етапу отримають не тільки новорічні подарунки, з благословенням Української Православної Церкви, а також отримають патронат від Групи компаній «ФОКСТРОТ» благодійного фонду «Крона» та Групи компаній «НІКО», — повідомив співголова оргкомітету проекту, голова Ради засновників ГК «ФОКСТРОТ» Георгій Дігам, який передбачає соціальну адаптацію: медичне обстеження, страхування дітей, психологічні тренінги та профорієнтаційну підготовку, юридичну допомогу й подальше працевлаштування. Але вплив проекту не має обмежитися лише цими дітьми, — пояснив голова Місії соціальної допомоги дітям УПЦ архімандрит Філарет. — Основний педагогічний підхід, навіть вимога до учасників Програми — усвідомити наше послання: «У тебе є шанс стати кращим та допомогти своїм друзям». Головне, аби підлітки відчули бажання робити кращим не тільки своє життя, а й життя своїх товаришів по школі-інтернату.
Ми організуємо презентацію документального фільму про роботу підлітків за принципом «рівний-рівному», прес-конференції для громадськості, пошук і відбір нових учасників соціального проекту «Велике серце маленького життя», — спрогнозував майбутнє проекту голова правління Групи компаній «Ніко» Андрій Шелюг.
Також важлива подія, – на святі «1000 і 1 казка під Новий рік» відбулася презентація унікального посібника для випускників — книги-порадника «Шляхи незвідані, й шляхи відомі». Книга містить серйозні підказки дорослих успішних людей, як поводитися у незнайомому колективі, кому дзвонити у разі, якщо не знайдеш житла у чужому місті, наводиться перелік обласних громадських організацій та державних установ, що надають допомогу дітям цієї соціальної категорії. Серед порадників — голова місії допомоги дітям УПЦ архімандрит Філарет, голова Ради засновників ГК «ФОКСТРОТ» Георгій Дігам, голова благодійного фонду «Крона» Групи компаній «Ніко» Олена Мацібох, народний артист України, співак Олександр Пономарьов, лауреат премії імені Т. Шевченка, мистецтвознавець Зоя Чегусова, знані у вітчизняному шоу-бізнесі постаті Володимир Зеленський, Віктор Павлик, Ані Лорак, Андрій Кузьма, відомі політики Юлія Тимошенко, Ольга Герасим’юк та інші.
Статистика: В Україні сьогодні набирається ціле місто сиріт. Особливий квартал у ньому – діти 16-17 років, які ось-ось вирушать у самостійне життя з атестатами про повну середню освіту. Але, як свідчить статистика, 20% випускників інтернатів по закінченні закладів не зможуть продовжити навчання або влаштуватися на роботу, 41% не матимуть житла, а кожен п’ятий вступить у конфлікт з Кримінальним кодексом.
Мандзюк-Ильницкий Владимир