Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.10.2007.КИЇВ. Завершено другий етап журналістського проекту «Українці за Уралом»

За благословенням Предстоятеля УПЦ, Митрополита Київського і всієї України Володимира, київський журналіст Микола Хрієнко завершив другий етап журналістського проекту „Українці за Уралом». Дослідницький маршрут цього разу пролягав по Магаданській області, Хабаровському краю, Камчатці, Сахаліні, а також по Командорських і Курильських островах Російської Федерації.
Протягом чотирьох місяців (з 16 червня по 19 жовтня нинішнього року)
український журналіст зустрічався з нашими земляками, які добувають золото на Колимі, заготовляють деревину в далекосхідній тайзі, ловлять рибу в Охотському морі і Тихому океані, займаються сільським господарством.
Загальна протяжність подоланого маршруту по згаданих територіях сягає тринадцять тисяч кілометрів.
Значну увагу Микола Хрієнко приділяв вивченню життя українців, які відбули незаслужене покарання на Колимі під час сталінських репресій у 30-их роках минулого століття та після другої світової війни. Зокрема журналіст-дослідник побував на золотодобувному приїску „Мальдяк», де у 1938 році працював на каторжних роботах майбутній конструктор ракетно-космічних систем Сергій Павлович Корольов. Микола Хрієнко зробив фотознімки покинутих бараків і сторожових вишок охоронців, спускався в глибокі штольні. На Камчатці журналіст разом з групою альпіністів підняв державний прапор України на вершині Авачинського вулкану (2.751м), а на курильському острові Ітуруп біля підніжжя вулкану Богдан Хмельницький розсипав землю з Географічного центру України, який знаходиться в Добровеличківці Кіровоградської області. Кінцева мета цього журналістського дослідження — серія публікацій у пресі про життя українців но Далекому Сході, експозиція художньо-документальної фотовиставки та випуск книги про наших земляків.
Третій завершальний етап журналістського проекту „Українці за Уралом» Микола Хрієнко планує виконати в 2008 році. Його маршрут пролягатиме між Полярним колом і берегом Північного Льодового океану від селища Уелен (Чукотка) до міста Мурманська, що на Кольському півострові.
Коротка довідка: Під час першого етапу журналістського проекту „Українці за Уралом», який тривав з 7 липня 2004 року по 11 лютого 2005 року, Микола Хрієнко подолав від Києва до Уєлена і мису Дежнєва (Чукотка) 27 тисяч кілометрів, а разом з дорогою назад в Україну весь пройдений шлях на всіх видах транспорту, зокрема і на собачих упряжках та пішки, дорівнює довжині екватора Землі -40 тисяч кілометрів.
За минулі роки Микола Хрієнко здійснив у різних регіонах СРСР та
України 23 піших і лижних походів загальною протяжністю 6.178 кілометрів. З них 1.061 кілометр пйролягав по радіоактивних територіях України, Білорусії та Росії, зокрема і через Чорнобильську зону відчуження.
За роботу в журналістиці він має вітчизняні й зарубіжні нагороди і відзнаки. У 2006 році Миколі Хрієнку присвоєно звання „Заслужений журналіст України».