Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

19.10.2007. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Секретар єпархії прийняв участь в зборах з нагоди 110-річчя заснування Подільської споживчої кооперації

За благословенням митрополита Хмельницького і Староконстянтинівського Антонія секретар єпархії протоієрей Олександр Пацюк прийняв участь в урочистих зборах з нагоди 110-річчя заснування Подільської споживчої кооперац.
Протоієрей Олесандр від імені митрополита Антонія зачитав привітання:
«Від усього серця вітаю всіх працівників споживчої кооперації Хмельниччини зі 110-річчям заснування облспоживспілки!
Маю тверду впевненість, що саме благородний девіз: взаємодопомога, демократія та мир, який був, є і буде основним напрямком діяльності спілки споживчих товариств Хмельниччини, зумовив більш ніж 100 річне існування Вашої організації, робота якої лише на користь людям та для людей.
Починаючи з 70-х рр. ХІХ, а згодом і на початку ХХ століття активну роль у поширенні кооперативного руху відігравали подільські священнослужителі. Проведене у Вінницькому та Хмельницькому державних архівах вивчення документів про заснування кооперативів надало переконливе свідчення цього. Нині з’ясувалось, що протягом 1910 — 1912 рр. у селах та містечках Вінницького, Кам’янецького, Проскурівського, Летичівського повітів було зареєстровано 40 новоутворених споживчих товариств, з них в 11 населених пунктах ініціаторами і організаторами виступили священики, диякони, вчителі церковних шкіл та інші духовні особи.
Для мене особисто вище наведений факт є глибоко символічним, адже сьогодні, навпаки, облспоживспілка, надаючи у безоплатне користування релігійним громадам у різних населених пунктах свої об’єкти (є більше 15-ти по Хмельницькій області), сприяють відродженню втраченої духовності нашого народу!
Щиро зичу Вам, шановні працівники споживчої кооперації Хмельниччини, кріпості сил тілесних і духовних, енергії та вагомих досягнень у Вашій нелегкій роботі!
Здоров’я Вам на довгі роки, бадьорості духу, життєвого оптимізму, родинного щастя, добробуту та Божого благословення в усіх добрих справах та починаннях!».
Після вітальної промови прот. Олександр вручив високі церковні нагороди особам, які трудилися на благо Церкви:
- Віктору Степановичу Токарчуку, Голові правління Хмельницької облспоживспілки -Орден Прп. Нестора Літописця ІІІ ступеня;
- Валерію Олександровичу Пізнюр, Голові Шепетівського райспоживтовариства — Архієрейську грамоту.
У святковому зібранні взяли участь Голова Облдержадміністрації, міський Голова, представники профспілок, споживчих товариств різних областей України, ветерани, працівники споживчих товариств, громадськість міста та області.