Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.05.2007. ВІННИЦЯ. У рамках фестивалю ім. П. І. Чайковського у Вінниці відбувся катехізично-місіонерський концерт

Щороку на Вінниччині, де у містечку Браїлів, що у Жмеринському районі, неподалік від Свято-Троїцького жіночого монастиря, у маєтку графині Фон Мекк, часто проводив час і писав свою музику відомий композитор П. І. Чайковський, проводяться фестивалі його імені. Музика Чайковського лунає в різних куточках Вінницької області, а до участі у фестивалі залучаються провідні місцеві музиканти та гості з далекого та близького зарубіжжя.
Цього року керівництво Вінницької обласної філармонії звернулося до єпархіального управління з проханням надання допомоги у організації концерту, де прозвучала би літургія Іоанна Златоуста на музику Чайковського. Вивчивши цю пропозицію, єпархія запропонувала провести такий концерт у поєднанні з роз’ясненням тих чи інших моментів літургії, історії виникнення та авторів православного богослужіння.
Коли усі деталі такого, безперечно, нового заходу у куцльтурному житті Вінниці були погоджені, у концертному залі Вінницької обласної філармонії „Плеяда” відбувся концерт. Майже заповнений зал, більшість з якого були парафіяни вінницьких храмів, слухав чудову духовну музику у виконанні лауреата гран-прі багатьох міжнародних конкурсів камерного хору „Вінниця” під керівництвом народного артиста України Віталія Газинського. А під час пауз у піснеспівах прес-секретар Вінницького єпархіального управління диякон Владислав Демченко давав пояснення, що собою символізує та чи інша частина літургії, що означають дії священика і які молитовні почуття відчуває віруюча під час різних моментів богослужіння.
Як пояснив сам ведучий, метою цього концерту було дати можливість людям більше зрозуміти богослужіння, яке вони щонеділі відвідують, а священик не має змоги зупинити літургію для її пояснення. „Те, що було неможливо у храмі, ми змогли втілити у концертній залі, чку використали як місіонерський майданчик” – відзначив о. Владислав. А те, що у подібних концертів є перспектива, яскраво засвідчили відгуки самих відвідувачів концерту, які, дякуючи організаторам, просили проводити їх і надалі для більшої кількості людей.
Прес-служба Вінницької єпархії.