Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.04.2007. КИЇВ. Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир привітав Український фонд культури з 20-ти річчям

11 квітня виповнилось 20 років з дня створення Українського Фонду Культури. УФК відкрив дорогу в життя не одному десятку творчих и обдарованих дітей. Благодійні дійства, концерти, присвячені фольклорній та класичній спадщині, стали основним напрямком діяльності фонду.
У п’ятницю, 13 квітня в залі київської національної філармонії України відбувся урочистий заключний концерт, який складався з двох частин: офіційних привітань на адресу керівництва фонду і нагородження дипломантів та лауреатів програми «Нові імена України». З вітальними словами виступили представники Попечительської ради, голова УФК Борис Олійник, генеральний директор національної філармонії України Дмитро Остапенко та інші діячі. Вітальне слово від імені Його Блаженства Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, зачитав голова Місії УПЦ соціальні допомоги дітям архімандрит Філарет. В привітанні говориться: «Возлюблені о Господі брати та сестри, шановні можновладці, батьки та родичі, юнаки і діти! Вітаю Вас у цю Світлу неділю з Днями Пасхальної радості, днями любові та миру, благополуччя і спокою, добробуту та достатку, поваги і взаєморозуміння одним до одного. Сьогоднішній день несе в собі декілька подій: по-перше, це подія яка заставила людство подивитися на світ по іншому, подія, котру чекало людство більше чотири тисячі років –– Світле Христове Воскресіння; другою подією являється святкування двадцятої річниці від дня створення «Українського Фонду Культури». Якщо порівняти 1987 рік, час заснування Фонду, і 2007, то результати будуть досить великі. Все чого вдалося добитися працівникам «Українського Фонду Культури», являється результатом їх клопіткої і тяжкої праці. Нехай головним критерієм кожного нами зробленого вчинку стане його блага місія і ціль. Культура не відокремлена від духовності, вона завжди поруч і маю надію, що з розвитком нашої культурної спадщини, народного мистецтва, традицій і духовність в суспільстві буде на вищому рівні. В цей святковий день мені хочеться побажати всім людям котрі працюють на ниві розвитку та піднесенню нашої молодої і незалежної держави міцного здоров’я, натхнення, гарного настрою, а також сили виносити труднощі і негаразди. Будемо надіятися, що наші стосунки і активна співпраця принесуть гідні результати в розвитку нашого суспільства і народу в цілому. Нехай нам Господь в цьому допомагає. Також сердечно вітаю молодих учасників урочистих зборів, дипломантів та лауреатів програми «Нові імена України».
Програма «Нові імена України» бере свій початок ще в 1991 році, мета якої — підтримка юних талантів, допомога їм у творчому становленні, вдосконаленні фахової майстерності, сприянні подальшому навчанню. Фонд встановлює щорічні стипендії, пособляє у придбанні якісного інструментарію, турбується про оздоровлення стипендіатів та дипломантів згаданої програми. Більше 1000 учасників беруть участь у відбіркових прослуховуваннях, конкурсах і виставках, що відбуваються в школах естетичного виховання, гуртках, середніх і вищих учбових закладах. Кращі з них виборюватимуть на регіональному конкурсі-огляді право представляти Київ на заключному загальноукраїнському етапі. Огляд-конкурс проводиться в таких номінаціях: вокал, фортепіано, струнні інструменти, духові інструменти, народні інструменти, музичні твори, літературні твори, художні твори. «Відмінна особливість заходів програми «Нові Імена України», – говорить голова журі Київського регіонального конкурсу, ректор Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, доктор мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв, Володимир Рожок, – від інших конкурсів академічного чи естрадного жанрів полягає в тому, що об’єкт нашої зацікавленості – не просто рівень професійної підготовки майбутнього музиканта, співака чи художника, і навіть не якість окремо взятого номеру чи твору, а саме творча індивідуальність учасника, той особистий внутрішній настрой та вишкіл майбутнього майстра, який вирізняє з професіоналів митця, а з-поміж старанного учнівства – іскру, спалах справжнього таланту».
«Ще одна властивість програми «Нові Імена України» УФК – її виключна відкритість та демократизм, — говорить голова Київського міського відділення УФК, директор Дитячої картинної галереї міста Києва Юрій Гаврилов, – з перших днів заснування програми її Опікунська Рада, очолювана Борисом Олійником, поставила собі за мету зробити програму саме доступною, відкритою, такою, що дійсно забезпечує пошук та підтримку молодих талантів з усіх регіонів, міст і сіл України».
В заключній частині урочистостей виступив хор дитячої музичної школи імені Якова Степового «Благосвіт», який виконав декілька творів: «Христос Воскресе», лаврського розпіву; кантату Баха № 78 «Дуетто» на німецькій мові; «Радуйтеся люди» Сарті. Після, урочистого проголошення многоліття хор «Благосвіт» виконав патріарше «Многая Літа».

Підготовив Володимир Мандзюк