Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.04.2007. КИЇВ. Секретаріат Української Православної Церкви висловився щодо акції привезення Благодатного вогню до України у Велику суботу 7 квітня 2007 р.

Цьогоріч кафедральний собор Предстоятеля Київської Церкви знову став заручником спекулятивної гри політиків зі святинею. Знову древню кафедру Київських Митрополитів перетворено на театральний майданчик для телевізійної трансляції. Мета її – введення в оману телеглядачів України віртуальною церковною єдністю політикумом, зацікавленим такою „єдністю”.
Як і минулоріч, Українська Православна Церква відносно даної акції – привезення в Україну світськими особами з Єрусалима в Велику суботу Благодатного вогню, займає однозначну позицію: присутність в святій Софії Київській на церемонії зустрічі вогню Предстоятеля чи представника УПЦ є недоцілюною, оскільки в церемонії приймають участь римо- та греко-католики, які індиферентні до цієї святині, оскільки при наявній можливості, не отримують її і в Єрусалимі. Унеможливлюється така присутність і участю в даній акції такої релігійної спільноти православного забарвлення, як УПЦ КП, яку в правосланому світі у зв’язку з відсутністю в ній єпископської ієрархії не визнають християнською Церквою. В противному випадку, якби наші слова не являлися правдою, „єрархи” УПЦ КП могли б самі, без посередництва владних світських структур відвідати Єрусалим та власноручно привезти своїм вірним Благодатний вогонь.
Одночасно застерігаємо тих, хто без церковного благословіння покладає на себе неналежні йому функції. Як отримання, так і розповсюдження Благодатного вогню являється прерогативою Церкви та священнослужителів. Всім нам добре відомий євангельський вислів Христа „кесареве – кесареві, а Богові – Боже” (Мф. 22, 21). Якщо для нас Євангеліє безумовний авторитет, то було б добре і дотримуватися його істин.
В посланні до Коринфян апостол Павел пише: „хто їстиме хліб цей або питиме чашу Господню недостойно, винний буде проти Тіла і Крові Господньої. Бо хто їсть і п’є недостойно, той їсть і п’є на осудженя собі, не розмірковуючи про Тіло Господнє” (1 Кор., 11 — 27, 29). Ці слова святого апостола відносно Таїнства Євхаристії, є повчальним прикладом належного відношення християнина до святині та церковних священнодійств. Якщо не підходити до них з чистим серцем, то така діяльність в церковній покаянній дисципліні іменується блюзнірством над святинею. А блюзнірство – це хула на Святого Духа з відповідними наслідками (Мф. 12, 31). Всім же відомо, що основна ціль даної акції не освячення України благодатним вогнем, а вивести із самоізоляції УПЦ КП та посередництвом телебачення показати Україні її буцімто еклезіологічну повноцінність, а також примарну єдність українських церков. Той же апостол Павло в тому ж посланні далі попереджає про наслідки такого відношення: „Через це багато з вас немічних і недужих і чимало вмирає” (1 кор. 11, 30). Яким є сакраметальний зміст того вогню, що буде внесено до Святої Софії Великої Суботи 2007 року, відомо лише Богу. З вогнем смолоскипів і Іуда прийшов до Гефсиманського саду…
Застерігаючи, наведемо ще одне свідчення Святого Письма, висновки з якого пропонуємо зробити ініціаторам привезеня вогню самостійно: „Надав і Авіуд, сини Ааронові, взяли кожен свою кадильницю, і вложили до них вогню, і поклали на нього фіміам, і принесли перед Господнє лице чужий вогонь, якого Він не наказав був приносити їм. І вийшов огонь від лиця Господнього, і спалив їх, — і вони повмирали перед Господнім лицем” (Лев. 10, 1,2).
Одночасно бентежить той факт, що державне керівництво на місцях ініціює аналогічні зустрічі вогню на обласних та районних рівнях. До участі в них, згідно надісланих до Київської митрополії рапортів преосвященних владик, настійливо запрошуються (чит. зобов’язуються) єпархіальні архієреї, благочинні та духовенство УПЦ. Виходячи з вищевикладеного розуміння священноначаллям УПЦ даної акції та її цілей, Предстоятель Української Православної Церкви, на якому перед Богом лежить відповідальність за вручену йому паству, офіційно попередив правлячих архієреїв та духовенство УПЦ про недопустимість їх участі у подібних церемоніях та мироприємствах.
Українська Православна Церква спроможна самостійно забезпечити своїх віруючих можливістю отримати Благодатний вогонь Великої суботи із рук самого Ієрусалимського патріарха, як вона це робить уже протягом багатьох років. З благословення Блаженнішого митрополита володимира в Святому Граді перебуває делегація Української Правослвної Церкви, яка завтра з Божою допомогою доправить Благодатний вогонь до Києва в Свято-Успенську Києво-Печерську лавру після 19-ї години. До участі в зустрічі запрошуємо всіх бажаючих, зокрема, не дивлячись і на політичні вподобання.
Нехай всіх нас умудрить Господь.

7 квітня 2007р.
Свято-Успенська Києво-Печерська лавра