Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.10.2006. УЖГОРОД. У день Покрова Божої Матері єпископ Агапіт очолив святкову літургію в Свято- Покровському храмі

Владиці співслужило духовенство Ужгородського благочиння та міста Ужгорода. Після літургії єпископ Агапіт звершив хресний хід з читанням Святого Євангелія. Після хресного ходу владика виголосив проповідь з нагоди свята Покрова Божої Матері, в якій, зокрема, підкреслив, що храм дійсно знаходився і знаходиться під омофором Божої Матері, бо коли інші святині були зруйновані, перебудовані під світські споруди, то цей храм така доля оминула, в ньому хоч і не лунала молитва, та він залишався свідченням торжества Православія на Закарпатті.
Цей ужгородський храм було засновано в 1914 р. в память воїнів, убієнних в роки першої світової війни. Його будівництво затягнулося на довгі 6 років. У храмі знаходиться книга реєстрації, так звана метрика, в якій ведеться запис всіх таїнств та треб, які звершувалися та звершуються по сьогоднішній день. Перший запис в цій книзі датується початком 1922 року.
У 1930 році храму був даний статус «Памятки архітектури». У комуністичні часи храм Покрова був закритий для молитви, в ньому відкрили музей атеїзму. І лише на початку 90- х років його було повернуто Церкві.
Сьогодні Покровський храм є історичною та архітектурною окрасою Ужгорода.