Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.05.2006. ВІННИЦЯ. Дитячий хор Преображенського кафедрального собору став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Шевченко в моїм серці»

Фестиваль «Шевченко в моїм серці» проводиться в Києві вже третій рік поспіль. Його організаторами є Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка та «Шевченківський фонд ХХІ століття». Дитячий хор представив глядачам і журі два псалми царя Давида у перекладі Тараса Шевченка і народну пісню на слова Кобзаря «По діброві вітер виє». У виконанні хору прозвучали також декілька українських народних пісень. Поважне журі відзначило високий рівень музичної майстерності вінницького колективу дипломом І-го ступеню, а голова організаційного комітету фестивалю народна артистка України Лариса Кадирова назвала хор справжньою перлиною фестивалю. Як і у минулому році фестиваль закінчився також співом вінничан, які побажали всім присутнім многая літа.
Після закінчення конкурсу керівник дитячого хору Наталія Кременюк поділилася своїми враженнями від події: «Мені дуже приємно, — сказала вона, — що організатори вже вдруге запросили нас до участі у конкурсі, але подвійну радість я відчула, дізнавшись, що цього року фестиваль проходитиме у стінах Києво-Могилянської академії. Адже наше рідне місто також тісно пов’язане з ім’ям засновника академії святителя Петра Могили. Ще у 1632 р. він заснував подібну школу у Вінниці. І тільки політичні мотиви та активна антикатолицька діяльність викладачів і вихованців школи не дозволили їй перетворитися на Віннице-Могилянську академію. На жаль, вона проіснувала всього сім років і у 1639 р. була закрита польською владою.
Сьогодні нам співалося дуже легко, незважаючи на те, що на концерт ми потрапили прямо з автобусу, у якому і розспівувалися, проїжджаючи вулицями Києва. Напевно нам допомагали молитви святителя Петра Могили. І, виступаючи сьогодні, ми хотіли показати як гармонійно може поєднуватися духовність і висока культура, адже ми співали у навчальному закладі духовного генія Петра Могили твори культурного генія Тараса Шевченка. Я сподіваюся, що і наші глядачі це теж відчули».
Прес-служба Вінницької єпархії