Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.02.2006. КИЇВ. Відбулась VI Всеукраїнська наукова конференція «Від духовних джерел Візантії до сучасної України»

Організатором наукової конференції студентської та учнівської молоді, присвяченої пам’яті трьох ієрархів-святителів Василія Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста, став Київський славістичний університет. Мета конференції полягає в тому, щоби надати можливість студентам, аспірантам, дослідникам-початківцям виступити з доповідями, розповісти про свої знахідки, пошуки, теоретичні висновки і практичні дослідження у різних наукових напрямках – теології, філології, історії, культури і т.д. А також, мати нагоду зустрітися з колегами, обмінятися досвідом, обговорити актуальні питання. Проведення наукової конференції в стінах КСУ стало важливою допомогою молодим українським дослідникам у виборі правильного професійного шляху, спрямуванням істинних духовних орієнтирів в бурхливому життєвому морі.
Всіх, хто взяв участь у конференції, об’єднав один головний напрямок – інтерес до духовних джерел розвитку нашого народу, історичних зв’язків греків і українців, які почалися ще за часів Київської Русі; до православних традицій і святительської спадщини великих церковних діячів, візантійських просвітителів, вчених, літераторів Василія Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста.
На пленарному засіданні учасників конференції привітав ректор КСУ Ю. Алексєєв, виступили з доповідями проректор Київської Духовної Академії, доцент-протоієрей Микола Макар, завідуюча кафедри класичної філології та неоелліністики КНЛУ пані Леся Звонська.
На секціях відбувся аналіз сучасних проблем і перспектив розвитку суспільства. Доповіді розкрили теми історичного зв’язку України та Греції, прослідили джерела духовної традиції православної церкви, візантійські елементи в культурі Київської Русі. Було піднято питання активізації діалогу культур України та Греції.
Своїми враженнями стосовно конференції поділилась з прес-службою УПЦ завідуюча кафедрою практичного курсу слов’янських мов Тетяна Коновалова, яка взяла активну участь в її організації: «Я думаю, что тема преемственности византийской культуры очень актуальна в связи с тем, что в мире возрос интерес к греческому языку. Наверно, общество устало от политических страстей и решило обратиться к истокам человеческих ценностей. С каждым годом у нас все больше и больше участников и это не удивительно, ибо между Украиной и Грецией много общего в культуре. Огромную роль играет и то, что мы являемся братьями по вере. Для Украины обращение к Греции является живительным глотком воздуха, и я уверенна, что тенденция увеличения интереса у большого числа исследователей филологической науки к проблемам связанным с греческой культурой и языком будет сохранять свои позиции».
Заступник директора Інституту славістики та міжнародних відносин, професор Олег Прискока підкреслив: «Я брав участь в організації навчального процесу, розвитку слов’янської філології в цьому університеті. Одразу стало зрозуміло, що ми повинні розвивати і грецьку філологію, адже серцевиною славістики є Кирило-Мефодіївська проблематика, а вона пов’язана з Грецією, Візантією, Православ’ям. Тобто усі загальнокультурні питання розвитку слов’янської письменності, слов’янських літературних мов своїми витоками сягають у культурні надбання Візантії. Візантійська культура допомогла в свій час слов’янським народам стати на якісно вищий цивілізаційний щабель, а вивчати нашу історію не знаючи про це — просто не можливо! Тому ми і почали розвивати грецьку філологію. Тетяна Коновалова була одною з перших хто підтримав цей напрям. Вона перша висловила бажання стати фахівцем з грецької філології, заради чого навіть отримала спеціальну освіту у Греції. Ми культивуємо цей напрям і дуже приємно, що серед молоді все більше прихильників цієї спеціальності. Це ті фундаментальні засади культури та освіти, без яких справжній гуманітарний працівник неможливий».
Підготував Андрій Коваль.