Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.12.2005. КИЇВ. 8 – 9 грудня у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбудеться Х Міжнародна наукова конференція “Могилянські читання” за темою : “Монастирські комплекси в контексті християнської культури”

Учасники Читань мають чудову нагоду ознайомитися як з історією питання, так і найактуальнішими тенденціями розвитку науки у цій галузі. Гостями заходу є біля 150 провідних фахівців з України, Росії, Республіки Білорусь та Польщі, представники Української Православної Церкви – доктори та кандидати наук, історики, філософи, архітектори, реставратори, археологи, мистецтвознавці, працівники провідних музеїв, заповідників, академічних установ. Організаторів та учасників заходу об’єднує спільне бажання пошуку підходів до теоретичних та практичних проблем, пов’язаних з питанням вивчення, реставрації та збереження для майбутніх поколінь безцінних скарбів культурної спадщини людства.
Засідання проводяться за 8 – ма секціями :
Секція І. Історичні аспекти у вивченні монастирських комплексів в контексті християнської культури.
Секція IІ. Монастирські комплекси. Історія та сучасність.
Секція ІІІ. Музейне збереження та вивчення пам’яток сакрального мистецтва монастирських комплексів.
Секція ІУ. Філософські аспекти у вивченні монастирських комплексів.
Секція У. Реставрація та консервація пам’яток монастирських комплексів.
Секція VI. Архітектура та ландшафт монастирських комплексів.
Секція VIІ. Монастирські комплекси та книгодрукування
Під час роботи конференції працює книжкова тематична виставка з фондів Державної історичної бібліотеки України.
Великою є роль музеїв у збереженні і популяризації культурного надбання кожної нації і людства взагалі. Конференція відіграє значну роль у розвитку музеєзнавства на сучасному етапі. 9 грудня 2005 року у її рамках відбудеться Круглий стіл „Сучасний стан та перспективи розвитку музейної справи” за участю директорів музеїв та заповідників Києва та України. Учасники заходу обговорюватимуть актуальні питання і проблеми діяльності музеїв на сучасному етапі, а також демонструватимуть свої творчі здобутки.
9 грудня 2005 року — відкриття Музейного свята „Святі Катерина та Варвара в українській культурі” виставкою творів давнього мистецтва з фондів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і творів сучасного образотворчого мистецтва.
Початок роботи конференції “Монастирські комплекси в контексті християнської культури” — 8 грудня 2005 року о 10-00 ( корпус № 25 — лекторій Національного Києво – Печерського історико-культурного заповідника).
Початок роботи Круглого столу – 9 грудня 2005 року о 14-00 ( корпус № 25 — лекторій Національного Києво – Печерського історико-культурного заповідника).
Відкриття виставки „Святі Катерина та Варвара в українській культурі” – 9 грудня 2005 року о 14-00 у корпусі №20 художньої галереї „НЕФ” Національного Києво – Печерського історико-культурного заповідника.
Попередня акредитація представників ЗМІ не потрібна. Наша адреса м. Київ, вул. Січневого повстання. 21, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Прес – служба т. 254 – 54 – 27 ( Олена Черняхівська)