Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.11.2005. КИЇВ. Президент України Віктор Ющенко підписав Указ “Про першочергові заходи щодо збагачення та розвитку культури і духовності українського суспільства”

У тексті Указу, зокрема, говориться: “ З метою сприяння консолідації та розвитку української нації, її історичної свідомості, утвердження поваги у суспільстві до національних традицій і культурної спадщини, підвищення ефективності державної політики та діяльності державних органів у цій сфері постановляю:
1. Визначити одним із пріоритетних завдань Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади забезпечення збагачення та розвитку культури і духовності українського суспільства.
2. Кабінету Міністрів України подати у двомісячний строк у встановленому порядку проект загальнодержавної програми дій щодо збагачення та розвитку культури і духовності українського суспільства, в якій передбачити конкретні заходи, спрямовані, зокрема, на вдосконалення законодавства у цій сфері, розвиток національного кінематографа, видавничої та архівної справи, створення умов для ефективної діяльності історичних і культурних центрів, пов’язаних із життям та діяльністю видатних діячів культури, науки і мистецтва, національно-визвольною боротьбою, іншими найважливішими подіями в історії українського народу, на активізацію відповідних наукових досліджень, видання спеціальної енциклопедичної, довідкової, науково-популярної та іншої літератури, створення у столиці України та великих культурних центрах музейних комплексів та виставкових залів, спорудження пам’ятників борцям за свободу і незалежність України, на активізацію міжнародного співробітництва України, насамперед з ЮНЕСКО.
3. Утворити при Президентові України Національну раду з питань культури і духовності (далі – Національна рада) як консультативно-дорадчий орган.
Установити, що основними завданнями Національної ради є розроблення пропозицій з питань формування та реалізації державної політики у сфері культури і духовності, сприяння відродженню самобутності українського народу як важливого фактора утвердження єдності та міжнаціональної злагоди в суспільстві, сталого розвитку України, створення її гідного іміджу у світовому співтоваристві.
4. Призначити ЖУЛИНСЬКОГО Миколу Григоровича – директора Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України, народного депутата України – головою Національної ради (за згодою).