Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.11.2005. КИЇВ. Настоятелька Свято-Архангело-Михайлівського монастиря ігуменя Серафима: ”Блаженнішй Митрополит Володимир дуже багато робить для увічнення пам’яті всіх полеглих за рідну землю”

Як повідомляла прес-служба УПЦ, за благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира, у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври відкрилась унікальна виставка “Українська Православна Церква в роки другої світової війни війни”. Ось що розповіла про цю виставку настоятелька Одеського Свято- Архангело-Михайлівського жіночого монастиря ігуменя Серафима, яка брала активну участь у створенні експозиції: “Відкриває виставку унікальна ікона: точна копія грузинської Божої Матері XIX ст., яка горіла в руїнах Успенського Собору, але лик цієї ікони залишився неушкодженим. На першому стенді ми бачимо фото Блаженнішого Митрополита Сергія, який у роки війни був Предстоятелем Руської Православної Церкви. В перший же день війни він виступив із закликом до пастви і духовенства стати на захист Батьківщини. Також тут є портрети Митрополита Київського Миколая, що також дуже багато зробив для перемоги, та інших ієрархів Церкви в роки війни. Далі представленні фотографії, де Митрополит Миколай зустрічається з військовими танкової частини імені Димитрія Донского, саме тої, бойові машини якої були збудовані на пожертви віруючих. Більше трьохсот мільйонів рублів зібрала тоді паства і священнослужителі. На той час це була дуже велика сума. Був такий випадок, коли в окупації священник Феодор Узанов зібрав коштовні речі, золото, брильянти на суму 500 тисяч рублів і передав їх через партизанів на Велику Землю.
А ось свідчення трагедії: зруйновані храми, руїни Свято-Успенського Собору Києво-Печерської Лаври, страждання радянських людей. Ці фото свідчать про злодіяння фашистів на українській землі. До речі, Митрополит Миколай був членом надзвичайної державної комісії з питань злодіянь німецько-фашистських окупантів.
Відвідувачі виставки можуть познайомитись з життям ахієпископа Луки (Войно-Ясенецького) – легендарного хірурга. Тут є касета з його проповідями, які передали його нащадки; штик-ніж – подарунок від бійця Олексія Замаріна, якому святитель Лука врятував життя під час операції; пінцет і скальпель, якими оперував хірург.
Широко представлена історія Києво-Печерської Лаври в роки війни: фото, де фашисти, хизуючись, дзвонять в її дзвони, прапор зі свастикою на дзвіниці біля хреста. Цікаві експонати надані Флоровським монастирем в Києві, зокрема, орден “За доблесть и труд в Великой Отечественной войне” і посвідчення, які належали настоятельці Свято-Михайлівського монастиря в Одесі ігумені Анатолії (Букач).
Ця виставка стала можливою завдяки старанням Блаженнішого Митрополита Володимира, який сам пережив війну, а його рідний брат Михаїл загинув в ті роки. Блаженнішй Митрополит Володимир дуже багато робить для увічнення пам’яті всіх полеглих за рідну землю.”