Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.11.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Конференція «Церква і Держава у служінні народові» засвідчила взаємопорозуміння місцевої влади і Хмельницької єпархії УПЦ

Столицею богослов’я стало у ці листопадові дні старовинне місто Хмельницький, де було зорганізовано Міжнародну науково-практичну конференцію «Церква і Держава у служінні народові». Втім, тема конференції привернула увагу не лише вітчизняних і зарубіжних богословів. До міста над Бугом прибуло понад 300 науковців – істориків, філософів, політологів та фахівців з інших соціальних наук, які представляють провідні вищі навчальні заклади України.
Актуальні питання щодо взаємин Церкви і Держава зацікавили й представників державної влади, народних депутатів України, органів самоврядування.
Як зазначив архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній, кандидат богослов’я, співголова Науково-програмного комітету конференції, такий представницький склад учасників цього зібрання є запорукою того, що врешті-решт спільними зусиллями ми досягнемо в Україні певної «симфонії» взаємин Церкви і Держави. А це є найважливіша передумова побудови в нашій країні громадянського суспільства.
Такої ж думки й голова Хмельницької обласної державної адміністрації Іван Гладуняк, голова Хмельницької обласної ради Анатолій Овчарук і Хмельницький міський голова Микола Приступа. Керівники міста і області переконані, що позитивний досвід взаємодії і співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування Поділля і Хмельницької єпархії УПЦ має стати надбанням усіх регіонів України.
Як зазначив у своєму вітальному слові губернатор Іван Гладуняк, для хмельничан велика честь, що Міжнародна конференція проходить саме на малій батьківщині глави Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира. Стараннями і працею Архіпастиря, Українська Церква служить оберегом духовності народу, національної самобутності і культури. Глава регіону наголосив: «В суспільних процесах, що відбуваються на Поділлі, завжди відігравав і відіграє велику роль релігійний чинник. Особливо динамічно розвивається нині Хмельницька єпархія УПЦ, що має 15 благочиннь, 553 релігійних громади, 5 монастирів, 535 культових споруд. Тут відбувається чимала добродійна робота, налагоджені зв’язки з місцевою владою, військовими частинами, правоохоронними органами, культурологічними та освітніми установами».
На думку голови облдержадміністрації І.Гладуняка, партнерські взаємини державних органів Поділля і Хмельницької єпархії УПЦ є запорукою соціально-політичної стабільності, громадянського миру і злагоди в регіоні.
Голова Хмельницької обласної ради Анатолій Овчарук у своєму виступі наголосив, що самоврядні структури Поділля прагнуть зміцнювати взаємовідносини і співпрацю з Церквою задля блага людей, відродження духовності нашого народу. Міський голова Микола Приступа охарактеризував Конференцію як неординарну і визначну подію у житті міста, області, та й усієї України. Він наголосив, що місту Хмельницькому, де здіймаються до неба 20 храмів, притаманна особлива аура духовності, добра і любові. Саме це надихає хмельничан на вагомі трудові звершення, спрямовуючи думки городян до одвічних духовних джерел. На думку М.Приступи, і міську владу, і Церкву об’єднує головний фактор, а саме – людина. Мер міста переконаний, що владі і Церкві слід поєднати зусилля задля вирішення питань соціального служіння і застеріг від зайвої процесів, що відбуваються у суспільстві. Промовець послався на мудрі настанови предстоятеля УПЦ Блаженнійшого Володимира, що не політичні інтриги, не похвальба, а реальна християнська турбота про ближнього допоможе подолати усі наші труднощі. Слід прислухатися до цієї мудрої настанови людини, яку звично називають Добрим пастирем землі української.
Прес-служба Хмельницької єпархії