Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.11.2005. РІВНЕ. Голова обласної державної адміністрації Василь Червоній не боїться ні Бога, ні Ющенка

Ті, хто сподівався, що одержавши портфель голови обласної державної адміністрації, яким він марив багато років, Василь Червоній почне займатися належними на такій посаді справами, можуть заспокоїтися. В той час, коли за економічними показниками наша область впевнено посідає одне з останніх місць, голова ОДА займається тим, що вміє. А вміє він не дуже багато: говорити про патріотизм, вшановувати героїв, ставити пам’ятники та відбирати церкви для потреб Філарета.
На відміну від вчорашніх комсомольських ватажків, які нашвидкуруч навчилися хреститися, віруючі люди не забажали масово переходити до патріархату, утвореного у минулому десятилітті відлученим від Православної Церкви громадянином Денисенком. Не допомогли цьому понад десять років безсоромного втовкмачування в голови людей необхідності існування саме «філаретівської» церкви, оголошення заздалегідь хибного демагогічного і загалом антиконституційного курсу на «незалежну церкву в незалежній державі». Віруючі — не державні службовці, які заради збереження крісла вступлять до будь-якої партії і пересвятяться у будь-яку релігію. Вони ходять до храму за покликом душі, а не у пошуках політичної вигоди.
Саме на таких віруючих спіткнувся Василь Червоній, намагаючись скористатися службовим становищем і встигнути, поки не вигнали з посади, передати другу-Філарету ще кілька храмів на території Рівенської області. Треба ж було чимось віддячити давньому політичному партнеру. Подейкують, що саме завдяки постійним клопотанням Філарета перед Ющенком і тримається Червоній так довго на своїй посаді. Розповідають навіть, що Філарет пропонував Ющенку, аби той присвоїв Червонію звання Героя України.
Скандал в Острозі, де Червоній приготував до приїзду Філарета «подарунок» у вигляді ще одного відібраного у віруючих храму, набув всеукраїнського резонансу. Віруючі оточили храм і не пустили до нього Червонія і Філарета. Влаштовувати бійку, як десять років тому, голові облдержадміністрації не випадало. Битися — справа лейтенантів, а Червоній тепер, треба думати, не менше ніж полковник самі знаєте яких військ.
Не наважився стати на бік Філарета міський голова Острога Тарас Пустовіт, який опечатав храм, на який претендують філаретівці. Одразу ж заперечимо можливі звинувачення в тому, що газета «стала на бік Москви» або підігрує «донецьким». Серед віруючих, які споконвіку моляться Богу у православних храмах древнього Острога, навряд чи переважають «москалі» або «донецькі». Де їм в Острозі взятися? Маємо справу із черговими передвиборчими політичними іграми навколо церкви, завдяки яким окремі політики (Червоній перший) прагнуть підтримати свій авторитет. В Острозі до цих ігор долучилася місцева академія, чиї керівники також захотіли «погратися у патріархати». Вирішили самі чи виконали побажання нинішньої обласної влади — не суть важливо. Нам же залишається спостерігати, як майже забуті вже бійки за православні храми в Рівенській області повертаються вже на іншому, майже державному рівні. І очолює ці бійки той самий Вася, який у прагненні до влади не боїться ні Бога, ні Ющенка.
“Рівне вечірнє”