Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.11.2005. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Розпочала роботу Міжнародна науково – практична конференція “Церква і Держава у служінні народові”

За православною традицією будь – яка добра справа розпочинається молитовним зверненням до Господа і нашої Заступниці Пресвятої Богородиці.
Урочиста Божественна Літургія і подячний молебен, що були відправлені вранці у Свято – Покровському кафедральному соборі, започаткували роботу Міжнародної науково – практичної конференції “Церква і Держава у служінні народові”.
Відкриття конференції відбулося у приміщенні Хмельницької обласної філармонії. Вступне слово виголосив архієпископ Хмельницький і Шепетівський Антоній, кандидат богослов’я, співголова науково – програмного комітету Міжнародної конференції. Владика Антоній зазначив, що метою конференції є дослідження співпраці Православної Церкви і Української Держави у різні історичні часи, а також – впливу Православної віри на культуру, науку, освіту, мистецтво, суспільні процеси, економіку. Архіпастир Подільського краю привітав учасників і гостей конференції та висловив надію, що неупереджений обмін думками з питань які розглядатимуться, сприятиме усвідомленню важливості співпраці Церкви і Держави на благо народу України. Це є дуже важливим сьогодні, коли наше суспільство залишається розділеним і дезорієнтованим й потребує неабиякої духовної підтримки.
Як повідомив співголова оргкомітету Міжнародної конференції протоієрей Олександр Дацюк, у роботі зібрання беруть участь близько 500 представників духовенства, мирян, науковців, а також керівники державних установ та громадських об’єднань. В роботі конференції беруть участь посланці п’яти країн: України, Білорусії, Польщі, Росії, Молдови. Серед учасників конференції – керівники і викладачі всіх духовних навчальних закладів УПЦ, а також представники богословської науки з Московської Духовної Академії і Семінарії, Мінської Духовної Академії і Семінарії та Духовних навчальних закладів інших країн. Учасники Конференції представили майже 300 доповідей, які розглядатимуться на пленарних і секційних засіданнях.
Центральною подією першого пленарного засідання Міжнародної конференції стала доповідь “Церква і Українська Держава – співпраця в ім’я життя”, яку виголосив архієпископ Антоній. Архіпастир ґрунтовно дослідив і виклав особливості ставлення Православ’я до Держави у різні періоди нашої історії. Владика Антоній зазначив, що Православна Церква завжди будувала і будує взаємини з Державою задля спільного блага суспільства без шкоди для церковних догматів та внутрішньої духовної свободи людини. Церква завжди робила і робить все можливе, щоб позитивно вплинути на суспільство та змінити його у кращий бік.
Владика наголосив, що Міжнародна науково – практична конференція проходить напередодні 70 – річчя Глави Української Православної Церкви, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. Щирий відгук серед духовенства і мирян, широкого загалу науковців і громадськості Подільського краю знайшла пропозиція оргкомітету конференції – присвятити її ювілею Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира. Це не лише данина подільському походженню нашого Предстоятеля Церкви, а насамперед – відзнака заслуг Блаженнішого Володимира, як видатного церковного діяча, відомого богослова, людини, яка милістю Божою у найскрутніші часи врятувала, зберегла нашу канонічну Православну Церкву, зуміла нормалізувати церковно – державні взаємини.
Прес-служба Хмельницької єпархії