Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.09.2005. КИЇВ. Архієпископ Августин: „Україна заслуговує на те, щоб мати на своїй території подвір’я інших Церков – але відкривати їх можна лише законним, канонічним шляхом”.

У зв’язку з тим, що моє кафедральне місто – Львів – згадується у контексті справи про можливе відкриття в Україні подворій Константинопольського Патріархату, вважаю за необхідне висловити свої міркування з цього приводу. Мені здається, що чутки про подвір’я ініційовані псевдоцерковними силами і окремими політиками і є відчайдушною спробою розпочати легітимізацію розколу в Україні. Адже існують норми, згідно з якими вирішується це питання. Подвір’я Помісної Православної Церкви – це аналог світського посольства конкретної країни в іншій державі, тому відкриття подвір’я також відбувається лише за згодою обох сторін. А що стосується особливостей церковно-дипломатичних стосунків, то слід знати, що у Православній Церкві є таке поняття, як канонічна територія, що конкретно окреслена, і все, що пов’язано з цією темою, визначається Священноначалієм або Архієрейським Собором Церкви-Матері. Це стосується канонічних територій усіх Помісних Православних Церков (Елладської, Сербської, Грузинської, Болгарської, Румунської, Руської тощо). Інша справа, коли створюються, наприклад, парафії, місії в країнах, про які не можна сказати, що вони є канонічною територією якоїсь окремої Помісної Православної Церкви, тобто, де Православна Церква історично не вибудовувалася, наприклад, у Англії, Франції, Іспанії, Італії, державах північної і південної Америки тощо. Там мова може йти про парафії і навіть цілі єпархії, але аж ніяк не про подвір’я, адже вживання слова “подвір’я” передбачає визнання канонічної території іншої Церкви.
Ще хотів би наголосити, що у мене немає інформації про офіційні наміри Константинопольського Патріархату відкрити подвір’я в Україні. Очевидно, ці чутки з’явилися за мовчазної підтримки деяких сил у православній українській діаспорі, що перебувають у юрисдикції Константинопольського Патріархату. Однак, треба думати, все це робиться без відома Святішого Патріарха Варфоломея – він повинен розуміти небезпеку такої провокації.
А взагалі, якщо говорити про відкриття в Україні подвір’я, то це, насамперед, повинні бути представництва сусідніх Церков, наприклад, Польської, Чеської, Румунської. Україна заслуговує на те, щоб мати на своїй території подвір’я інших Православних Церков – але відкривати їх можна лише законним, канонічним шляхом.