Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.07.2005. КИЇВ. Верховна Рада підтримала запит групи народних депутатів до Президента з приводу загострення міжконфесійних конфліктів в Україні

6 липня парламент 194 голосами підтримав звернення групи народних депутатів (КОЛОНІАРІ, МИРИМСЬКИЙ, ПОЛІЩУК та інші) з приводу загострення міжконфесійних конфліктів та дій Тернопільської обласної державної адміністрації і органів місцевої влади щодо релігійних громад села Рохманів Шумського району Тернопільської області. У депутатському запиті, зокрема, відзначається: “Стан релігійного життя сучасної України дає підстави для хвилювання – наявне порушення конституційних прав громадян України. Влада отримує потік звернень архіпастирів, священиків, релігійних громад канонічної Української Православної Церкви з проханням захистити від сторонніх посягань їх храми і дати можливість реалізувати гарантовані Конституцією права.В ряді регіонів України останнім часом відбулися спроби захватів храмів УПЦ: Рівненська область – влада ініціює введення почергового служіння в Свято-Богоявленському кафедральному соборі; в Луцьку захватили каплицю Казанської ікони Божої Матері; Херсонська область – влада знову виступає ініціатором введення почергового користування храмами; спроби захватів храму в селище Тараща.
Прикладом дій місцевої влади в міжконфесійних конфліктах, що виникають навколо майна канонічної Української Православної Церкви, може слугувати ситуація, яка склалась у селі Рохманів Шумського району Тернопільської області. В селі триває міжконфесійний конфлікт навколо користування культовою спорудою – Храмом Святої Трійці. Релігійна громада УПЦ є законним користувачем вже більш ніж півсторіччя (підстави: договір 1946 р., Рішення Тернопільського облвиконкому №301 від 26 грудня 1991 р., яким культова споруда – Церква Святої Трійці у с. Рохманів передана у безоплатне користування релігійній громаді УПЦ). Тернопільською обласною державною адміністрацією було прийнято розпорядження про введення почергового користування Храмом релігійними громадами УПЦ та УПЦ-КП. При цьому вимоги законодавства України – вже існував законний користувач – до уваги не беруться.Намагаючись виправити ситуацію та ж ОДА приймає розпорядження, яким взагалі позбавляє права користування Храмом релігійну громаду УПЦ – відміняє рішення Тернопільського облвиконкому №301 від 26 грудня 1991 р. Таким чином, влада без жодних попереджень лишає людей Храму, пояснюючи своє, прийняте в стилі тоталітарного режиму, рішення, відсутністю договору на користування культовою будівлею, який сама ж місцева влада зобов’язана була укласти з релігійною громадою. Протягом чотирнадцяти років райдержадміністрація не укладає договір користування Храмом. Неодноразові звернення громади УПЦ до Шумської райдержадміністрації з вимогою укласти договір користування були проігноровані. Відсутність договору використовує облдержадміністрація як мотивацію для відміни рішення Тернопільського облвиконкому №301 від 26 грудня 1991 р., що надає право одноособового користування Храмом.
Ситуація, в якій релігійні громади користуються храмами на підставі рішень місцевої влади, не закріплюючи право користування відповідними договорами, є типовою для Тернопільської області. Майже в кожному випадку наявні недбалість і зволікання місцевої влади. Введення суцільної практики почергового користування храмами неодмінно ускладнить і без того непросту релігійну ситуацію в державі. Досвід конфесій, які вже почергово користуються культовими будівлями, свідчить, що з введенням почергового служіння конфлікти лише загострюються і храми стають осередками релігійної напруги.
Склалась ситуація, в якій, згідно законодавства, лише від місцевої влади залежить вводити почергове користування чи не дозволяти його, передавати храм у власність або у користування, що відкриває шлях до зловживання владою на місцях. Звертаємось до Вас, пане Президент, оскільки ситуація вимагає втручання глави держави”