Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.07.2005. КИЇВ. Традиційні християнські конфесії сформулювали свої пропозиції щодо шкільного курсу “Християнська етика в українській культурі”

Представники традиційних християнських конфесій України, в тому числі Української Православної Церкви, передали свої пропозиції з цього питання міністру освіти і науки С.Ніколаєнку. У документі, зокрема, зазначається:
“1.Підтримуємо назву предмету: „Християнська етика в українській культурі». Вивчення усіма учнями нашої держави даного предмету як світського і такого, що не супроводжується релігійними обрядами, буде сприяти інтеграційним тенденціям у суспільстві на фундаменті спільних культурних символів, етично-моральних цінностей та виховних принципів.
2. Пропонуємо Міністерству освіти і науки, на виконання доручення Президента України В. А. Ющенка, даного на нараді з головами обласних державних адміністрацій 15 червня цього року, запровадити викладання предмету „Християнська етика в українській культурі» у 1-11 класах загальноосвітніх навчальних закладів України, починаючи з 2005-2006 навчального року.
3. Рішуче виступаємо за скасування рішення Міністерства про запровадження викладання предмету „Етика» у 5-6 класах, оскільки зміст запропонованої навчальної програми не відповідає принципам науковості, світоглядного плюралізму та української самобутності, а, навпаки, — вона буде системно сприяти руйнуванню особистості і нівелюванню моральних цінностей серед дітей та молоді, а отже, і всього суспільства.
4. Пропонуємо вжити необхідні заходи, спрямовані на запровадження спеціальності „Християнська етика в українській культурі» у „Переліку напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах». Для забезпечення кваліфікованого викладання даного предмету у співпраці з традиційними християнськими Церквами укласти програму та розпочати, починаючи з 2005-2006 навчального року, підготовку та перепідготовку кадрів у вищих навчальних закладах у всіх регіонах України.
5. Підтримуємо рішення про створення Освітньо-церковної комісії при Міністерстві освіти і науки України. Першочерговим завданням цієї Комісії має бути створення у місячний термін навчальної програми, та програми підготовки викладачів, узгодження концептуальних підходів та підготовка відповідних нормативно-правових актів.
6. Враховуючи той історичний факт, що християнська етика в Україні сформувалася на фундаменті східно-християнської (православної) традиції, спадкоємцями і носіями якої є традиційні Церкви, пропонуємо до редакційної комісії з правом вирішального голосу включити представників чотирьох традиційних конфесій України.
Для дотримання принципів толерантності і добросусідства у навчальній програмі та у підходах щодо запровадження викладання предмету „Християнська етика в українській культурі», а також для представлення у цій програмі культур і традицій, що історично присутні в Україні, пропонуємо залучити до роботи в Комісії в якості спостерігачів та експертів, з правом дорадчого голосу, представників римо-католицької, протестантської, юдейської та ісламської традиції».