Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.06.2005. ВІННИЦЯ. Свято-Троїцькій Браїлівський жіночий монастир відсвяткував десятирічний ювілей повернення до обителі чудотворної Браїлівської ікони Божої Матері

В обителі відбулося урочисте богослужіння з нагоди свята, на якому традиційно було багато духовенства і віруючих не тільки з Вінницької, але й з інших єпархій України і Росії. Напередодні, в день Святої Трійці, божественну літургію в обителі відслужив митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Макарій, який привітав присутніх з престольним святом і ювілеєм повернення до монастиря чудотворної ікони. Владика нагадав також про історію цієї події.
Після закриття Браїлівського монастиря в 1962 р., його святиня – чудотворна ікона Пресвятої Богородиці була врятована від знищення черницями, яких вигнала з обителі безбожна влада. Довгі роки ікона, яку називають Браїлово-Ченстоховська, перебувала у сім’ях віруючих людей, які зберігали святиню, а потім передали її благочинному Жмеринського району протоієрею Іоанну Луканову для повернення у монастир.
Після того, як о. Іоанн повідомив про ікону керуючого єпархією, на кошти і з благословення Владики Макарія, для неї був виготовлений дерев’яний кіот, покритий сусальним золотом. В 1995 р. відбувся хресний хід з Браїлівською іконою Божої Матері з Вінниці до Браїлова, в якому взяли участь декілька архієреїв, духовенство з різних єпархій і численні віруючи. Ікона зайняла своє почесне місце над Царськими вратами Троїцького собору обителі і щодня, зранку після акафіста, спускається, щоб черниці і прочани могли прикластися до святині і отримати благословення і зцілення від Пресвятої Богородиці.
Прес-служба Вінницької єпархії.