Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.05.2005. ВІННИЦЯ. Дитячий хор Свято-Преображенського кафедрального собору переміг на міжнародному хоровому конкурсі у Польщі

На запрошення воєводського будинку культури, що у м. Кельце (Польща), дитячий хор Свято-Преображенського кафедрального собору під керівництвом Наталії Кременюк взяв участь у VI Міжнародному конкурсі-фестивалі піснеспівів, присвячених Пресвятій Діві Богородиці, який проходив у м. Пінчуві. У фестивалі взяли участь 6 колективів, в т.ч. камерні хори з Варшави, Будапешту, Стальової Волі та ін. Наш дитячий хор разом з хоровим колективом “Халка” з Вржиська (Польща) отримав диплом за І місце і високу оцінку журі. Професори мистецької академії з Кельце і керівник Келецького філармонійного хору відзначили високий професійний рівень дитячого колективу і були здивовані, коли дізналися, що більшість дітей, які співали під час концерту, взагалі не мають музичної освіти, а з нотами познайомилися тільки на заняттях у Преображенському соборі. До речі, на відміну від дорослих хорів, які виконували твори таких видатних музичних класиків як Моцарт, Верді, Ліст та ін., діти з Вінниці виконували православні піснеспіви грецького, візантійського, староруського наспівів, а також твори вінницьких композиторів: священика Олега Кожушного та доцента ВДПУ ім. М. Коцюбинського В. М. Синицина. Особливе захоплення у слухачів викликало виконання Пасхального тропаря “Христос воскрес” О. Гребенщікова, в якому сольну партію виконала студентка Вінницького училища мистецтв Катерина Радецька (до речі, перші вокальні уроки Катя отримала також у дитячому хорі).
“Я думаю, ми виконали благословення митрополита Макарія,” – говорить регент дитячого хору Наталія Кременю, — ще на Пасху, коли ми вітали владику, він благословив нас на цю поїздку і сказав, що у Польщі ми будемо представляти не тільки Україну і рідне місто –Вінницю, але, насамперед свою віру – святе Православ’я. Владика згадав тоді про посланців князя Володимира, які були вражені красою богослужіння у Константинополі, тому, коли ми їхали до Польщі, то відчували себе посланцями Православ’я і сподівалися, що наш спів у якійсь мірі торкнеться сердець цих людей і ми зможемо через спів показати і їм красу і глибину своєї віри. Я думаю, що нам це вдалося, а перемога – це, напевне, знак Божого благословення”.
Прес-служба Вінницької єпархії.