Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.03.2005. ЧЕРНІВЦІ. На три роки за грати потрапили викрадачі Острозької Біблії 1581-го року видання

Її вилучили співробітники СБУ під час передачі посереднику покупця. Оперативники зізнаються, це – щастя, що Біблію вдалося знайти. Зазвичай такі раритети осідають назавжди у приватних колекціях, як правило, за кордоном. Страхова вартість Біблії 300 тис. доларів.

Острозьку Біблію — перше повне видання Священого писання церковнослов’янською мовою Іван Федоров надрукував 1581 року. З того тиражу до наших днів збереглося близько двох сотень екземплярів. Одну книжку у Білій Криниці зберегли старовіри.

Отець Сергій, настоятель церкви Козьми і Дем’яна с.Біла Криниця: » Когда-то здесь был мужской монастырь и митрополия – центр старобрядничества в Белой Кринице. Была богатейшая библиотека, в том числе и Острозская Библия. Это пожертвования старообрядцев со всего мира.»

За часів гоніння білокриницькі старовіри ретельно переховували церковні цінності. І тільки наприкінці вісімдесятих частину збереженого, в тому числі й Острозьку Біблію, передали новоствореному музею старообрядництва. З часом його закрили через припинення фінансування.

Валерій Марчук, суддя Першотравневого районного суду м. Чернівці: » Усі експонати мали передати у Чернівецький Краєзнавчий музей. Для цього повинна була бути створена спеціальна комісія. Тривалий час комісія не створювалась. В якійсь період експонати вийшли з-під контролю.»

У цей безконтрольний період і визріла думка у працівників Краєзнавчого музею продати Острозьку Біблію. Завідувач відділу Петро Єсін запропонував план директору ліквідованого музею старообрядництва Михайлу Сайку.

Валерій Марчук: » Він запропонував Сайко приховати Біблію, щоб потім реалізувати.Коли з’явилася особа, яка побажала придбати Біблію, запропонувала 20 тисяч доларів. Сайко погодився. Сайко разом з Єсінім підробили акт передачі Біблії музею.»

Наталя Холодницька, головний зберігач Чернівецького краєзнавчого музею: » Біблія не передавалась, про неї в здачі не згадувалось. Я навіть не знала, що вона в них була, коли передавали нам ці експонати.»

Біблію з Білої Криниці нібито зголосився купити американський колекціонер. Однак підтвердження цього слідство не знайшло.

Петро Єжелєв, начальник відділу підтримання державного обвинувачення в судах Чернівецької обласної прокуратури: «Коли Сайко передав для реалізації цю Біблію особі з Тернопільської області, і не було ні Біблії, ні грошей. Боячись, що дізнаються про пропажу, він написав заяву, що Біблію викрали. Він не говорив, що він, а просто, щоб шукали злочинців.Він боявся, що ні Біблії, ні грошей не матиме, тому і написав заяву.»

Острозьку Біблію знайшли у Києві. Оперативники вилучили книгу, коли її передавали посередникові. Ні Петро Єсін, ні Михайло Сайко своєї вини не визнали.

Вирок Першотравневого суду Чернівців «трирічне ув’язення обох музейників» — нині переглядає Верховний Суд. Острозька Біблія наразі – у Чернівецькому СБУ. Власника Біблії має визначити комітет з контролю за переміщенням культурних цінностей. Претендентів багато – від білокриницьких старовірів до Острозької академії. Тим часом про свої права на неї заявив один з мешканців Чернівців. За його словами, років двадцять тому церковний раритет викрали у його родини – і він може це довести.

Телеканал 1+1