Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.03.2005. КІРОВОГРАД. Православні педагоги і медики розглянули актуальні проблеми духовного оздоровлення молоді у закладах освіти.

Недільна школа імені рівноапостольних Мефодія і Кирила при Спасо-Преображенському соборі стала справжнім методичним центром для педагогів і лікарів місій, які займаються проблемами розвитку православної культури. На її базі систематично проводяться науково-практичні конференції і семінари, на яких обговорюються актуальні проблеми духовного оздоровлення дітей і молоді, розвитку традицій і культури українського народу, виховання громадянських якостей: любові до Вітчизни, поваги до роду, родини, пошанування національних сімейних традицій, вибудованих тисячолітньою культурою, протидії наступу тоталітарних сект, деструктивних віровчень, що приводять до духовного насильства, експлуатації і психічних розладів тощо.
Черговий такий семінар відбувся 6 березня 2005 року. У ньому взяли участь педагоги багатьох загальноосвітніх середніх шкіл і шкіл-інтернатів, викладачі Кіровоградських педагогічного університету імені В.Винниченка, Національного технічного університету та інституту післядипломної перепідготовки педагогічних кадрів, керівники притулку для неповнолітніх «Надія», дитячого будинку «Барвінок», працівники ряду медичних закладів.
За благословенням єпископа Кіровоградського і Олександрійського Пантелеімона, семінар вів секретар Кіровоградської єпархії УПЦ, настоятель Спасо-Преображенського собору протоієрей Петро Сидора, який очолює в єпархіальній раді відділ релігійної освіти та катехізації, разом з членом правління товариства «Православна просвіта» А.ОЛавловською.
На семінарі з доповідями виступили: протоієреї Петро Сидора і Євгеній Назаренко, науковці з кіровоградських університетів А.Б Перзеке і О.О. Міненко, вчителі В.О. Ішова, С.М.Овсяннікова, А.О Павловська, З.Д. Криниця, Л.І.Гамалій, медичні працівники Н.І. Марцунова, С.В. Гостик, організатор паломницьких поїздок від Спасо-Преображенського собору С.С.Кашуба та редактор газети «Воскресение» ВЛ.Зюбін. Сьогодні у ряді шкіл обласного центру вже запроваджено предмет «Основи православної культури». І в регіональній організації «’Православної просвіти», і в недільній школі при Спасо-Преображенському соборі нагромаджено значну кількість підручників та методичних посібників, а також відеокасет, різноманітної православної літератури, якими може скористатись кожен, хто має в цьому потребу. На основах православної культури виховується все більше і більше дітей і молоді міста, що дає позитивні результати. Проте й нерозв’язаних проблем ще чимало. Викладання курсу «Основи православної культури» у школах міста та області поки що не набуло системного характеру. Деякі керівники освітніх закладів досить боязко ставляться до запровадження у їхніх закладах такого викладання. В одній з шкіл міста урок починався з молитви «Отче наш». Дізнався про це директор і наклав заборону7. Велику тривогу викликають зростання кількості дітей з психічними відхиленнями, проблеми дитячих депресій внаслідок переглядів низькопробних телефільмів, а також проблеми комп’ютерної залежності. На семінарі було вирішено створити територіальний осередок Всеукраїнського Православного педагогічного товариства і обрано організаційний комітет, який очолив викладач Кіровоградського університету імені В.Винниченка, завуч недільної школи імені Мефодія і Кирила при Спасо-Преображенському соборі С.П.Ткаченко.

Прес-служба Кіровоградської єпархії.