Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.03.2005. КІРОВОГРАД. Після 90 років місто знову зустрічає Чудотворну ікону Божої Матері

90 років тому Єлисаветград урочисто зустрічав велику святиню Православної Церкви — Касперівську ікону Божої Матері. Цю ікону було встановлено в тодішньому Свято-Успенському соборі, до якого православний люд пройшов від залізничного вокзалухресним ходом.
На зустрічі ікони і на молебні в соборі, крім міського голови, були командири військових частин, представники губернії, дворянство й купецтво, промисловці, майже всі видатні представники Єлисаветградського повіту і представники культури. Велике духовне свято торкнулось всього християнського населення міста і навколишніх поселень.
Після цих урочистостей Касперівська ікона Божої Матері стала особливо шанованою у нашому краї. У багатьох храмах і домах були списки цієї ікони.
Касперівська ікона Божої Матері написана масляними фарбами на полотні, наклеєному на дошку. Богородиця, зображена з Богонемовлям на лівій руці, Яке тримає у Своїй руці згорток. По боках ікони розміщені святий пророк Іоанн Предтеча і свята мучениця Татіана.
Кілька століть тому цю ікону привезли на південь Новоросії з Трансильванії (територія сучасної Румунії), і з тих пір вона передавалася з покоління у покоління як благословення. У 1809 році образ одержала поміщиця Херсонського повіту У.І.Касперова. У лютому 1840 року пані Касперова, яка проживала разом із чоловіком у помісті Касперівка (нині Ново-Тванівка), перебувала у душевному збентеженні. Однієї ночі смуток з особливою силою охопив її душу, і тоді вона витерла сльози і стала молитися. Раптом, поглянувши на ікону, побачила лики Пречистої І Богонемовлятн світлими і живими, Уляна Іванівна з трепетом прочитала акафіст Богородиці, а ранком розповіла про чудесне обновлення своєму чоловіку.
Минули роки. Після смерті чоловіка вдова Касперова благовійно зберігала мовчанку про чудесне бачення, але Цариця Небесна Сама з’явилася у сні дворянці В.Бурлеєвій, яка страждала паралічем. Пресвята Владичиця Богородиця веліла молитися перед ЇЇ образом, який знаходився у домі У.І.Касперової. В.Бурлеєва виконала волю Божої Матері і в той же день зцілилася, а до чудотворної ікони стали приходити богомольці у немічі, хворобах і скорботі.
Настоятель Спасо-Преображенського собору М.Кіровограда митрофорний протоієрей Петро Сидора одержав від Преосвященного Пантелеімона, єпископа Кіровоградського і Олександрійського благословення запросити Касперівську ікону Божої Матері до Кіровограда на урочистості з нагоди 90-річчя першого відвідування нею нашого міста строком на 5 днів з 8 по 12 березня 2005 року.
Високопреосвященний Агафангел, Митрополит Одеський і Ізмаїльський любязно пішов цьому запрошенню назустріч.
8 березня 2005 року о 16 годині у Спасо-Преображенському соборі обласного центру відбудеться урочиста зустріч Касперівської ікони Божої Матері.
У зворотній шлях до Одеси вона відправиться звідси о 10 годині ранку Ї2 березня після Божественної літургії.
Парафіяльна рада собору запрошує віруючих міста та області на поклоніння перед чудотворною іконою, У містах та селах області, де є православні храми УПЦ, можна проконсультуватися з питань стосовно паломницької поїздки до Кіровограда з настоятелями цих храмів.
Прес-служба Кіровоградської єпархії