Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.08.2004. КИЇВ. Більше трьох років православны віруючі Сирця чекають на виконання рішення Київради.

ДКП «Кінотеатр ім. Ю.Гагаріна» та ТОВ «Культурний центр «Сирець» подали позовну заяву до Господарського суду м. Київа (вул. Б. Хмельницького, 44-Б) на Київську Міську Раду про визнання не дійсним її рішення №351/1327 від 24.05.2001. Згідно з вищезгаданим рішенням Київради прийнятим у відповідності з п.30 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст.17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» будівля давно не діючого кінотеатру по вул. Щусєва, 5, що знаходиться поблизу місцерозташування зруйнованої Дивізійної церкви (споруджена у 1895 р. за проектом архітектора Андрія Краусса) та головних воріт Сирецького концтабору часів Великої Вітчизняної передається в оренду з оплатою парафії свят. Петра Могили УПЦ війни для створення Сирецького Меморіалу, що включатиме в себе:
1. Церкву Собору Пресвятої Богордиці, де за убієнних воїнів буде проводитись постійна молитва і поминання;
2. Пам’ятник загиблим у концтаборі;
3. Музей Сирецького табору смерті.
Ідея створення Сирецького Меморіалу знайшла велику підтримку поміж мешканців Сирецького мікрорайону (зібрано більше двох тисяч підписів), громадськості та громадських організацій. Не дивлячись на те, що уповноважені представники УПЦ неодноразово звертались до офіційних представників КМДА та інших органів влади з проханням сприяти прискоренню виконання рішення Київради щодо споруди по вул. Щусєва, 5, воно вже більше трьох років залишається не виконаним.
Суддя Пилипенко О. Є., розглянувши вищезгадану позовну заяву, вирішила порушити провадження у справі. Розгляд справи призначено на 06.09.04. о 17:30 у приміщнні господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44-Б, каб. № 15.
Позивачі знайшли, нібито, протиріччя з “Основами законодавства України про культуру”, а саме ст. 21 у частині: “Не допускається ліквідація закладів, підприємств і організацій культури у зв’язку з позбавленням їх приміщень, які передаються у власність чи безоплатне користування релігійним організаціям.” Слід зазначити, що вищезгадане рішення Київради ніяк не протирічить “Основам законодавства України про культуру”, оскільки Київрада вирішила передати релігійній громаді святителя Петра Могили Української Православної Церкви будинок на вул. Щусєва, 5 не у власність чи безоплатне користування, а “в користування на договірних засадах з оплатою в межах експлуатаційних видатків”. Очевидно, що Сирецький меморіал, де буде розташований музей пам’яті жертв Сирецького концтабору, храм, де будуть молитися за загиблих наших співвітчизників, ближче до закладу культури, ніж стихійний базар, який діє на цьому місці вже десять років. Згідно з рішенням Київради, при передачі на договірних засадах мова не йдеться про роздержавлення чи приватизацію будинку по вул. Щусєва, 5, оскільки він залишається на балансі Головного управління з питань майна Київської міської державної адміністрації.Слід зазначити, також, що порушення провадження у вище згаданій судовій справі, що зачіпає інтереси Української Православної Церкви у непростий для нашої Країни час, коли громадяни, віруючі повинні спокійно, виважено віддати свій голос на президентських виборах не буде сприяти консолідації суспільства, а також підвищенню довіри, взаєморозуміння між владою та її громадянами.
Православні віруючі Сирця м. Київа просять всіх, кому не байдуже майбутнє нашої Батьківщини, кому дорога пам’ять про тих, що загинули за свободу нашого народу, сприяти виконанню історично справедливого рішення Київради, щодо створення Сирецького меморіалу пам’яті жертв Сирецького концтабору.