Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.01.2004. ЧЕРНІГІВ. Вшанувати пам’ять преподобного Лаврентія прибуло священство з різних куточків України, Росії та Білорусі

Ієрархи Української Православної Церкви та чернігівський міський голова Олександр Соколов взяли участь у Божественній Літургії та молебні, які проходили в Свято-Троїцькому кафедральному соборі м. Чернігова 11 січня — в день пам’яті Преподобного Лаврентія, схіархимандрита Чернігівського.
На запрошення керуючого Чернігівською єпархією єпископа Чернігівського та Ніжинського владики Амвросія взяти участь в урочистостях на честь Преподобного Лаврентія, все життя якого пов’язане з Чернігівщиною, відгукнулось священство з різних куточків України, Росії та Білорусі. На богослужінні були присутні також настоятелі храмів м. Чернігова, благочинні церковних округів, священнослужителі з приходів. Свято-Троїцький собор, в якому встановлена рака з мощами Преподобного Лаврентія, цього дня відвідало багато віруючих, у тому числі представники органів місцевого самоврядування та державної влади, керівники підприємств.
Преподобний Лаврентій (в миру — Лука Проскура) народився в 1868 році в с. Карильське Коропського району. З дитинства мав потяг до храму, до богослужіння, прекрасно співав і грав на скрипці. З 12 років співав у церковному хорі і незабаром став регентом. Після смерті матері прийняв чернечий постриг з ім’ям Лаврентій. Служив у дуже складні для православної церкви часи — в період войовничого атеїзму — після Жовтневої революції, під час та після другої Світової війни. Вважався прозорливим батюшкою, прославився численними передбаченнями майбутнього та зціленнями.