Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Єпископ Почаївській Володимир: «Сьогодні хочуть зробити з Лаврою те, чого не змогли безбожники в минулому столітті»

ЄПИСКОП ПОЧАЇВСЬКИЙ ВОЛОДИМИР: “СЬОГОДНІ ХОЧУТЬ ЗРОБИТИ З ЛАВРОЮ ТЕ, ЧОГО НЕ ЗМОГЛИ БЕЗБОЖНИКИ В МИНУЛОМУ СТОЛІТТІ”

Сьогодні Лавра живе звичайним розміреним життям, хоча ситуація навколо монастиря напружена. Створюємо напруження не ми, а люди, які вирішили погріти руки на святині. У першу чергу це обласна рада , що одноголосно ухвалила знову включити Лавру в зону заповідника і перетворити її в музей. Вони хочуть зробити з обителлю те, чого не змогли зробити безбожники в минулому столітті. Вони знову хочуть зробити нас рабами, незважаючи на те, що багато лаврських споруд ми підняли буквально з руїн. Про це свідчать фотознімки — у якому виді вони були й у якому зараз.
П’ятого жовтня молодчики з емблемами на рукавах намагалися спровокувати конфлікт, вони стояли не на самій території, а на лаврській автостоянці. З тих пір їх не було. Провокація їм не удалася, тому що вони побачили, як на Хресний хід вийшло більше двохсот ченців, майже двісті семінаристів, прочани. Крім того, у Лаврі в той час був козацький генералітет на чолі з Дмитром Сагайдаком.
Сьогодні козаки Запорожжя , Харкова, Криму заявили, що готові по черзі нести чергування в Лаврі , охороняти святиню. Козаки нас не залишають.
Ми нікому не заважаємо, ми не виступаємо проти держави. Ми голосували за цю державу і ми молимося за неї. А нас вперто називають іноземцями. Які ми іноземці?

16.10.2003. КИЇВ. ГОЛОВА СЛОВ’ЯНСЬКОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ М. ЛАВРИНЕНКО ЗВЕРНУВСЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ В ЗВ’ЯЗКУ З СИТУАЦІЄЮ НАВКОЛО ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ

У зверненні говориться:
Шановний Леоніде Даниловичу!
Недавно мені довелося побувати у Свято-Успенській Почаївській Лаврі, що розташована в Тернопільській області. Мене, як і багатьох людей, котрі там побували останнім часом, дуже вразила краса і чудова атмосфера, котра створена і постійно підтримується зусиллями монахів на чолі з намісником єпископом Володимиром.
Я мав бесіду з десятками паломників, котрі приїжджають сюди, щоб отримати духовну підтримку, поправити своє здоров’я. Багато з них привозять сюди своїх хворих рідних та близьких. Всі вони виражають щиру вдячність господарям Лаври, бо почувають себе після кількаденного перебування тут набагато краще.
Мені розповідали про Ваші відвідини цього святилища, коли приміщення тільки починали відновлювати. Зараз тут невимовна краса, хоча ремонтні роботи ще продовжуються (залишилося небагато). Послушники ведуть підсобне господарство, забезпечують себе і паломників усім необхідним власноручно.
На богослужіння сюди збирається по кілька сот чоловік, у чому я переконався особисто. Щоденно приїжджають сюди екскурсанти, щоб оглянути величні храми і розписи, почути історію цієї обителі, яка є часткою історії України. Одна із сторінок її стосується того періоду, коли тут побував Богдан Хмельницький. Його ім’я тим паче привертає увагу у зв’язку з підготовкою до 350-річчя Переяславської Ради.
Разом з цим все чудове і прекрасне тут починає потерпати від жаху з боку певних громадських об’єднань, за якими стоять такі політики, як В.М.Червоній і йому подібні. Вони погрожують захопити силою цю святиню і вигнати з обителі православних священнослужителів. Про готовність до цього заявлялось на сесії Тернопільської обласної ради. І тому місцеве населення дуже занепокоїлось. Численні групи людей, пізнавши в мені представника Верховної Ради України двох попередніх скликань, дуже бідкалися і просили передати Вам прохання посприяти, щоб місцеві правоохоронні органи посилили свою увагу і не допустили силового захвату і осквернення Свято-Успенської Почаївської Лаври.
Я приєднуюсь до цього прохання, оскільки мова йде про реальну загрозу.
Також розраховую на Вашу підтримку клопотання громади Свято-Успенської Почаївської Лаври, котре просив передати Вам її намісник єпископ Володимир. Від імені активу Слов’янського комітету України і себе особисто прошу Вашого сприяння у збереженні нинішнього статусу Свято-Успенської Почаївської Лаври. Тисячі громадян можуть підтвердити, що ця обитель відкрита для всіх мирних людей, ніхто тут не перешкоджає проведенню екскурсій, навпаки, до всіх відносяться з повагою і чемністю.
З повагою голова Слов’янського комітету України, член президії Міжнародного слов’янського комітету, народний депутат України Верховної Ради України 2-го і 3-го скликань М.Ф. Лавриненко

16.10.2003. ПОЧАЇВ. ДУХОВЕНСТВО ТА ГРОМАДСЬКІСТЬ НАДІСЛАЛИ ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ, КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ, ПРЕМ’ЄР – МІНІСТРУ, ГОЛОВІ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

У листі говориться:
Шановні можновладці!
Православні віруючі Української Православної Церкви перебувають у тривозі. Сімдесят років радянські безбожники знущались над святинями, але не додумались зробити з Почаївської Лаври заповідник. Нам болить доля святині із світовим значенням, бо ми — ті, над якими знущались і гнали в радянські часи комуністи. Завдяки своїй вірі ми вистояли, вижили і проголосували у 1991 році разом з усім українським народом за нову незалежну Україну. Та, виходить, нова Україна залежить від Заходу, і тому в ній можна створювати будь-які закордонні секти, навіть якщо вони негативно впливають на психіку людини. Можна підкорятись папі Римському, хоч вся історія України — це боротьба проти окатоличення. Та про це тепер не прийнято згадувати. Виходить, що наша Україна стала незалежна від совісті: в ній не можна належати до Вселенського Православ’я через молитовний зв’язок з Московським Патріархатом, але можна належати до Риму або підлягати анафемі разом з лжепатріархом Філаретом. Ми, українці з діда-прадіда, з допомогою деяких політиків стали “москалями”, а ті, що колись у нас і у наших дітей знімали з шиї хрестики, знищували наші храми і священиків, називають себе демократами і вже під іншими гаслами знову забирають наші храми, ладні зробити зі Свято-Успенської Почаївської Лаври заповідник (за принципом: як сам не гам, то й іншому не дам!). Та ж розкрийте очі і подивіться на заповідник, котрий маєте під боком — на території Києво-Печерської Лаври! Невже нам ще мало зруйнованих святинь?! Чому ж Ви не хочете виконувати свої ж закони про віддачу культових споруд їхнім власникам?!
Чому у Почаївську Лавру їдуть “на прощу” п’яні вояки УНА-УНСО з обрізками металевих труб та арматури? Чому нардеп Червоній збирає під свої закривавлені кров’ю віруючих канонічного Православ’я знамена вчорашніх богоборців для походу на Почаївську Лавру? Чи, може, вони думають, що ми викопаємо Лавру разом з горою і завеземо до Москви?! Та згадайте історію: в нас можна забрати храми, нас можна вбити, але перефарбувати нас неможливо! І Ви ж самі знаєте: за даними Держкомрелігій станом на 1 січня 2003 року, громади Української Православної Церкви складають 72,3%.
Тому ми, віруючі Української Православної Церкви, просимо Вас виконати волю і прохання більшості: не робіть із святині ні заповідника, ні музею. Віддайте краще її в ті руки, які трудяться для її процвітання, тим, які і моляться за Вас і за весь світ, — інокам Почаївської Лаври. Саме в підтримку цього ми вже зібрали багато підписів і збираємо їх ще по всій Україні. Їх будуть мільйони. Ми їх обов’язково передамо Вам.
(Цей лист ми назвали відкритим, через те що з ним ми вийдемо на сторінки православного сайту в мережі Інтернет, надрукуємо його в пресі. Нехай знає широкий світ, як перефарбовані богоборці типу нардепа Червонія, для яких віра в Бога і Православна Церква лише камуфляж, намагаються черговий раз зробити наругу над великою святинею.)
Дуже просимо: не допустіть перетворення святині із святинь в музей-заповідник.

Від імені віруючих Української Православної Церкви
протоієрей Олександр Карпюк, смт Мізоч Здолбунівського району Рівненської області,
ієрей Микола Коломійцев, с. Теремне Острозького району Рівненської області,
член Національної спілки журналістів України Тамара Коломійцева,
член Національної спілки журналістів України, колишній воїн-афганець Микола Огородник,
юрист Галина Олійник,
економіст Раїса Савлюк
та багато інших.

13.10.2003. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ. ДУХОВЕНСТВО ТА ВІРУЮЧІ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОЇ ЄПАРХІЇ ЗАНЕПОКОЄНІ ПОДІЯМИ, ЩО ВІДБУВАЮТЬСЯ НАВКОЛО ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ

Неодноразові заяви та дії молодчиків УНА-УНСО провокують розбрат та насильницькі дії проти православних християн. Бездіяльність та лицемірство місцевої влади Тернопільщини призводять до порушення законності та прав віруючих, сіють недовіру в народі до спроможності нинішнього уряду забезпечувати конституційні права громадян України. Православні віруючі задають питання своїм депутатам Верховної Ради: невже не можна привести до порядку нинішніх бойовиків-вандалів, чи потрібно створювати паралельні правоохоронні органи, які б відстоювали права православних віруючих людей? Чи, може, рухівці не вважають православних людей рівноцінними громадянами України?
Сьогодні паломники, за давньою традицією, відправляються в Почаївську Лавру на свято Покрову Пресвятої Богородиці, щоб просити у Богоматері захисту від своїх кровних “братів”, що забули віру своїх прадідів.

13.10.2003. ПОЧАЇВ. У ЗВ’ЯЗКУ З СИТУАЦІЄЮ, ЯКА СКЛАЛАСЬ НАВКОЛО ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ, ЄПИСКОП ПОЧАЇВСЬКИЙ НАМІСНИК СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ ВОЛОДИМИР ЗВЕРНУВСЯ ДО ПРАВЛЯЧИХ АРХІЄРЕЇВ УПЦ

«Ваше Преосвященство, дорогі владики! — говориться в листи-зверненні. — Ситуація, яка склалась навколо Почаївської Лаври і щоденно загострюється, заставила мене звернутися до Вас. Вороже настроєні до нашого канонічного Православ’я сили (УПЦ-КП, УАПЦ та УГКЦ) об’єдналися в боротьбі проти Почаївської Лаври, щоб її знову ввести в музей-заповідник, а потім здійснити свої плани її захоплення.
По благословенню Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, священноархімандрита Свято-Успенської Почаївської Лаври, звертаюся до всіх Вас, правлячих архієреїв нашої Церкви, за допомогою. Прошу Вас, дорогі Владики, звернутися до людей ввірених Вам єпархій, щоб вони в своїх листах-зверненнях, телеграмах до уряду, Верховної Ради та до своїх депутатів Верховної Ради просили не допустити включення Почаївської Лаври знову до музею-заповідника і молитовно підтримали нас.
Сподіваємось, що нашими спільними зусиллями та молитвою Господь не допустить наруги над нашою Православною вірою та її святинею.
З братською любов’ю во Христі, за дорученням братії
Володимир, єпископ Почаївський, вікарій Київської Митрополії, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври».

13.10.2003. ПОЧАЇВ. У ЗВ’ЯЗКУ З СИТУАЦІЄЮ, ЯКА СКЛАЛАСЬ НАВКОЛО ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ, ЄПИСКОП ПОЧАЇВСЬКИЙ НАМІСНИК СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ ПОЧАЇВСЬКОЇ ЛАВРИ ВОЛОДИМИР ЗВЕРНУВСЯ ДО ВІРНИХ СВЯТОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Дорогі браття і сестри, вірні чада Святої Православної Церкви, — говориться в зверненні, — у житті кожного з нас неабияке місце займають наші храми і святині як осередки нашої духовності, які укріпляють нас в несінні нелегкого хреста цього земного життя.
Безумовно, усім вам відома всесвітня православна святиня Свято-Успенська Почаївська Лавра, яку Господь і Його Пречиста Матір дарували нашому боголюбивому українському народові як безцінний дар і джерело духовної, благодатної втіхи і наснаги. Протягом віків цій святині прийшлося пережити багато скрут і труднощів, війни і напади з боку недругів нашої віри та народу. Але, незважаючи ні на що, Лавра зберегла наші святині і непошкодженими донесла до нас безцінний Божий дар — Святе Православ’я. Навіть у роки атеїстичної влади, час особливих гонінь і нападів зі сторони ворогів Церкви, з Божою допомогою, з підтримкою православних віруючих людей їй вдалося втримати свої святині і не допустити наруги над ними. Здається, зараз ми живемо в кращі часи, в часи так званої демократії та рівноправ’я, але вороже настроєні до нашого канонічного Православ’я сили (УПЦ КП, УАПЦ та УГКЦ) не заспокоюються, а навпаки, об’єднуються в боротьбі проти нас. Сьогодні, спекулюючи нашими національними почуттями, вони намагаються перетворити православну святиню у музей-заповідник, а згодом і зовсім відібрати її у нас. Вони хочуть зробити те, що не вдалося богоборцям-атеїстам.
Важко уявити Святу Лавру музеєм, навіть при присутності в її стінах монахів-насельників, які автоматично займуть у ній місце тимчасових гостей, безкорисних наглядачів та служак заповідника і навіть більше, як не прикро це констатувати, — живих експонатів. Тому закликаємо сьогодні усіх вас, вірних дітей Святої Матері-Церкви, усіх, кому не байдужа доля Святого Православ’я і цієї святині, своїми листами-зверненнями до державної влади не допустити цього акту сучасного вандалізму і насміхання над нашими релігійними почуттями та святою вірою.
За дорученням братії Володимир, єпископ Почаївський, вікарій Київської Митрополії, намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври».

16.10.2003. НИКОЛАЕВ. В ПРАЗДНИК ПОКРОВА НИКОЛАЕВСКИЕ КАЗАКИ МОЛИЛИСЬ В КАФЕДРАЛЬНОМ СОБОРЕ ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЫ

В праздник Покрова Пресвятой Богородицы представители николаевского казачества — около 50 человек — пришли в кафедральный собор Рождества Пресвятой Богородицы, где по их просьбе настоятель собора протоиерей Василий Чорнобай в сослужении духовенства совершил праздничный молебен. Настоятель поздравил казаков с праздником Покрова и Днем украинского казачества, пожелав всем помощи Божией и заступничества Пресвятой Богородицы.