Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Петро Толочко, директор Інституту археології: «Православ’я формувало козацький менталітет, а козацтво відстоювало православну віру»

Петро Толочко, академік НАН України, директор Інституту археології: “Православ’я формувало козацький менталітет, а козацтво відстоювало православну віру”

- З власної історії ми знаємо, що однією з своїх історичних місій козаки вважали боротьбу за віру предків. Я вважаю, що ми сьогодні маємо бути вдячні саме козацтву за те, що у нас збереглася православна віра – у цьому є їхня історична заслуга. Відомо, що коли після Берестейської унії була ліквідована православна ієрархія, то відродили її саме козаки в 1620 році. Одним із фундатором її відновлення був Петро Сагайдачний.
Протягом багатьох століть слова козак і православний – були, по суті, синонімами. Тому розмивати сьогодні ці поняття, на мою думку, для нас неприйнятно.
Правда, у запорозьке козацтво могла прийти людина будь-якого віросповідання, але тільки за умови, що вона приймала православну віру. І тільки після цього її брали до себе у громаду.
У XV-XVI ст. наше козацтво функціонувало в дуже тісній спайці з православним життям, безпосередньо опікуючись проблемами Церкви. Можна сказати, що саме православ’я формувало козацький менталітет, а козацтво, в свою чергу, відстоювало православну віру. Звичайно, Церква не створювала спеціально цю структуру для власного захисту, але те, що вони весь час перебували у тісній єдності – це безумовно.
Відносно тієї ситуації, яка склалася нині навколо Свято-Успенської Почаївської Лаври, то причин тут можна назвати декілька. І одна з найголовніших – це те, що наші західні “друзі”, в силу своїх геополітичних інтересів, дають сьогодні карт-бланш на подібну поведінку. Проте, я думаю, все рівно нікому не вдасться спаплюжити наші православні, традиційно канонічні, цінності, хоча дестабілізувати ситуацію ці люди ще будуть довго.